Ј. Јоксимовић с послаником Бундестага о ЕИ Србије

10. март 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић с послаником Бундестага о ЕИ Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са послаником Хришћанско-демократске уније у немачком Бундестагу Маријаном Вендтом о европским интеграцијама Србије, као и о унапређењу односа двеју земаља и ситуацији у региону Западног Балкана.

Како је саопштило Министарство за европске интеграције, Јоксимовић је саговорника упознала са реформама које Србија спроводи у процесу преговора са Европском унијом, посебно онима у области владавине права и економије.

„Све што смо до сада постигли јачајући демократију, али и укупну ефикасност државе, између осталог и уз велику подршку Немачке и Европске уније, омогућило је да наша земља у доба глобалне кризе покаже изузетну отпорност у суочавању са тешким последицама пандемије по друштво и привреду", рекла је Јоксимовић.

Нагласила је да је флексибилан одговор на изазове омогућио да грађани буду приоритетно заштићени, пре свега одговарајућом здравственом заштитом, али и подршком привреди како би сачували своја радна места.

Министар Јоксимовић је навела да очекује да се преговори о чланству са ЕУ ускоро наставе по новој методологији јер смо, каже, одрживим начином на који реализујемо зацртане циљеве када је приступање у питању, показали да можемо да допринесемо опоравку и ревитализацији и саме Уније.

„Уверени смо да за овакав однос Владе Србије према питању чланства у ЕУ имамо пуну подршку Немачке, као једног од наших стратешких политичких и економских партнера", истакла је Јадранка Јоксимовић.

Маријан Вендт је у разговору са министром посебно указао на допринос Србије стабилности Западног Балкана.

Посланик Бундестага је рекао да наша земља као највећи економски и политички партнер ЕУ на овом простору значајно доприноси кредибилитету и успешности идеје европске перспективе својим иницијативама за унапређењем регионалне сарадње, посебно у развоју економије и инфраструктуре.

Извор: Танјуг