Уз ЕУ подршку реновиран Дом културе у Бабушници

01. март 2021. | Бабушница

Уз ЕУ подршку реновиран Дом културе у Бабушници

Дом културе у Бабушници реновиран је уз подршку Европске уније (ЕУ) и Владе Републике Србије како би становници општине имали место за друштвени и културни живот. Европска унија је преко програма ЕУ ПРО определила 146.000 евра за реконструкцију котларнице и реновирање главног хола Дома културе што је обезбедило пуну функционалност овог објекта.

„Ова установа је центар свих културних дешавања у нашој општини, а сада ћемо уз адекватне услове за рад моћи да имамо богатији културни садржај, а како под истим кровом раде Туристичка организација и Народна библиотека, овај пројекат има још већи значај за нас”, рекла је председница општине Бабушница, Ивана Стојичић.

Реконструкцијом котларнице значајно је унапређен систем грејања што ће смањити трошкове одржавања али и ниво загађења ваздуха у општини, а претходни радови на санацији фасаде и замени столарије, које је такође финансирала ЕУ, значајно су унапредили енергетску ефикасност објекта. Општина Бабушница је уз финансијску подршку Министарства културе реконструисала и кровну конструкцију, а из општинског буџета је опремљена сала.

„Овим радовима је комплетирана адаптација објекта у којем се одвија културни живот општине, организују се позоришне представе, филмске пројекције, изложбе и књижевне вечери. Посебно нам је драго што ће фолклорна и драмска секција, које највише окупљају децу и младе, имати одговарајуће услове за рад и културне манифестације”, истакла је Валентина Николић Радивојев, директорка Дома културе.

Ово је један од 37 пројеката локалне инфраструктуре чију је реализацију подржала Европска унија у партнерству са Министарством за европске интеграције са 4,5 милиона евра са циљем да се унапреди квалитет живота становништва у 99 локалних самоуправа које су укључене у програм ЕУ ПРО.

Општина Бабушница, у оквиру активности усмерених на примену принципа доброг управљања, које се спроводе у партнерству са програмом Swiss PRO који подржава Влада Швајцарске, припрема Правилник о управљању и коришћењу објекта.

Пројекат Реконструкције Дома културе у Бабушници финансира Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО. Комплементарне активности пројекта које се односе на примену принципа доброг управљања спроводе се у сарадњи са програмом Swiss PRO  који подржава Влада Швајцарске.

Активности ЕУ ПРО програма, који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: региону Шумадије и Западне Србије и региону Јужне и Источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).