Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Спремни за примену нове методологије

7. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Спремни за примену нове методологије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић главни је преговарач Србије са Бриселом у преговорима за приступање Европској унији, а њен тим у скалду са новом методологијом рада мења структуру, па се оснивају два нова сектора.

Јоксимовић је поручила да је „главни преговарач министар за еворпске интеграције од почетка".

„Зато смо и формирали Министарство за Европске интеграције, да не бисмо имали 15 паралалених структура", рекла је Јоксимовић за РТС.

Када је реч о оснивању два нова сектора, први ће бити задужен за владавину права и политичке критеријуме, а други за бољу координацију кластера близаначке трасформације - зелене Агенде, дигитализације и инфраструктурног повезивања.

Циљ нам је да након годину дана пандемије отворимо цео кластер, а Јоксимовић указује да смо добри у кластеру 3.

„То је важно јер је то кластер који ће дефинисати и многе значајне политике и инструменте за опоравак и ЕУ наравно, Србије и западног Балкана и свих потенцијалних кандидата за ЕУ“, напоменула је министар.

На упозорења цивилног сектора да неће бити напретка без јасног напретка у владавини права, Јоксимовић одговара да је свих 18 поглавља која смо до сада отворили - значило управо то да је евидентиран напредак у области владавине права.

Истакла је да неће више да слуша да „није било никаквог напретка годинама", јер то, како је поручила, - „није тачно".

У ЕУ нас, како преноси РТС, хвале за резултете у вакцинацији, економске потезе, усвојену медијску стратегију. За свих шест кластера Министарство за евроинтеграције ће одредити координаторе, како би се унутар владе подигао ниво политичке одговорности европских интеграција.

У ишчекивању међувладине конференције на којој ће се разјаснити нова методологија, у понедељак је планиран онлajн састанак Јоксимовић са министром за евроинтеграције Француске, земље која је и унела новине у процес проширења.

Извор: Танјуг и РТС