Ј. Јоксимовић: Са напредовањем процеса, рашће и очекивања за усклађеношћу

28. децембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Са напредовањем процеса, рашће и очекивања за усклађеношћу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да нико од Србије не може у овој фази приступног процеса да очекује да буде стопроцентно усклађена са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ додајући да ће се како процес буде одмицао очекивања за што већом усклађеношћу само повећавати.

Јоксимовић је, на седници Скупштине на којој се расправља о закључцима о Извештају ЕК о напретку Србије, казала да се и у члану 10 ССП-а и у нашем преговарачком оквиру наводи да постоје политички и економски интереси које држава која приступа може да промовише до свог ступања у чланство ЕУ.

„Политичка очекивања постоје, посебно од неких држава, да се Србија више усклађује и та ће очекивања бити све већа у односу на оно што се буде дешавало на релацији односа ЕУ - Кина, ЕУ – Русија“, казала је Јоксимовић.

Истакла је да је Србија разумела шта се очекује од ње, али да истовремено води рачуна и о својим политичким и економским интересима.

Када је реч о самопроглашењу независности Косова, где Србија има подршку у Савету безбедности, Јоксимовић подсећа да има подршку и у ЕУ и то од пет земаља чланица које независност Косова нису признале.

„Зато ЕУ мора да буде статусно неутрална. То се не дешава увек до краја јер је утицај појединих држава чланица које су признале независност врло снажан“, додала је.

Јоксимовић каже да је заједничка спољна и безбедносна политика изазов и за саму ЕУ и у том смислу наводи да су постојале тако велике разлике око неких питања заједничке спољне и безбедносне политике да се чак ишло на идеју да се одлучивање консензусом замени одлучивањем квалификованом већином.

„Толико је политички снажно изражен процес и нова методологија ставља нагласак на политичко вођење процеса, а не више само на технократску димензију, која је наравно важна. Комплексан је процес, не рефлектује се ни на све државе региона на исти начин, различити су нам и билатерални односи, али да ће се очекивања повећавати како процес буде напредовао, сигурна сам у то“, навела је министар додајући да по први пут имамо геополитичку Европску комисију и да ће се самим тим очекивања само повећавати.

Како каже, у Извештају је пренаглашена критика захвалност Србије Кини на помоћи приликом борбе против пандемије вируса корона, јер су након тога и председник и Влада показали снажну солидарност са ЕУ, као и ЕУ према нама. Односи ЕУ према Кини и Русији, као и САД и Турској ће бити изазовни. Посебно важно је геоекономско постављање ЕУ у односу на прокламовани циљ климатске неутралности до 2050. којим би Европа постала први климатско неутрални континент, а немају сви остали глобални актери исти приступ, и јавља се снажно економско ривалство. За Србију је важно да буде конкурентна и у складу са европским моделом раста.

Све ово доноси и различита политичка очекивања, појаснила је Јоксимовић.

„Заједничка спољна и безбедносна политика је условљена геоекономским и геополитичким плановима и платформама већине земаља ЕУ и од нас ће се очекивати да како напредујемо у процесу да се тако више узглобљујемо у заједничку спољну и безбедносну политику“, каже министар.

Извор: Танјуг