Отворена онлајн изложба фотографија „Примењена носталгија: Србија - Немачка“

15. децембар 2020. | Београд

Отворена онлајн изложба фотографија „Примењена носталгија: Србија - Немачка“

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији Томас Шиб данас су отворили осамнаесту по реду изложбу фотографија „Примењена носталгија”, овога пута у онлајн формату и посвећену Београду и Берлину, чији су аутори Марко Кецман и Уве Јесиорковски.
 
У видео изјави поводом отварања изложбе министар Јоксимовић указала је да је „Примењена носталгија“ показује колико смо слични сви међу собом, где су разлике, али и да сваки од наших градова има и тај део европског идентитета, европске културе и европског начина живота.

„Свако ко је био у Берлину, а ко је из Београда, врло добро зна то осећање неког присећања на делове Београда који су препознатљиви у деловима Берлина и обратно. И Берлин и Београд су космополитски градови, европски градови, са бурном историјом, али градови који су, чини ми се, увек отворени за све, и који показују висок ниво мултикултуралности“, казала је Јоксимовић.
 
Министар се осврнула и на председавање Немачке Савету Европске уније, рекавши да се оно, услед пандемије ковида-19, догодило у не баш најбољем тренутку за цео свет, Европску унију, па ни за Србију, па ни за политику проширења. Ипак, изразила је уверење да ће 2021. бити боља у сваком погледу, да ће Немачка наставити да показује лидерство када је у питању политика проширења и да ће, као и до сада, бити снажан политички и економски партнер Србије.
 
Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб захвалио је Министарству за европске интеграције на одличној сарадњи и пожелео свима да се придржавају мера против вируса како бисмо се што брже вратили у свет који видимо на овим фотографијама.

„Изгледа да се сâм назив пројекта ове године обистинио. Сећамо се света у којем смо се окупљали, без заштитних маски, у којем смо заједно славили и дружили се. То тренутно, нажалост, није могуће, па се са извесном сетом сећамо тих времена. На фотографијама се види свет који, из данашње перспективе, изгледа као део прошлости. Самим тим се тог света већ сада сећамо са извесном носталгијом“, изјавио је амбасадор Шиб отварајући изложбу.
 
Фотографије, које ће посетиоци моћи да виде до краја децембра на сајту www.primenjenanostalgija.com, део су пројекта „Примењена носталгија“ Министарства за европске интеграције, односно серије заједничких изложби фотографија познатих уметника из Србије и земље председавајуће ЕУ.

Идеја пројекта је да аутор из Србије посети главни град земље председавајуће ЕУ и током боравка у том граду фотографише места, догађаје, сцене и људе који га подсећају на Београд. С друге стране, аутор из земље председавајуће ЕУ борави у Београду и фотографише оно што препознаје као своје.