Јоксимовић и Росоха: Словачка пружа значајну експертску помоћ на путу Србије ка ЕУ

15. децембар 2020. | Београд

Јоксимовић и Росоха: Словачка пружа значајну експертску помоћ на путу Србије ка ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Словачке у Београду Федором Росохом о наставку приступних преговора Србије са Европском унијом, даљем јачању веома добрих билатералних односа и ситуацији у региону.

Истовремено, Јоксимовић је захвалила Словачкој на принципијелној подршци европском путу Србије и политици проширења ЕУ и упознала саговорника са приоритетима нове Владе на убрзању реформи неопходних за чланство у ЕУ, пре свега у области владавине права, демократије, медијских слобода, одрживог развоја српске економије.

Она је посебно указала на политике са којима Србија и у овом тренутку настоји да се усклади у највећој могућој мери, као што су Зелена агенда, дигитализација у свим сегментима друштва, макроекономска и привредна стабилност.

Амбасадор Росоха изразио је уверење да ће Србија, упркос неповољним околностима по политику проширења изазваних и кризом која је последица пандемије ковид-19, наредне године имати прилику да спровођењем реформи у кључним областима, убрза динамику преговора.

Према његовим речима, Словачка ће као партнер и пријатељ Србије пружати сву неопходну помоћ нашој земљи у процесу европске интеграције, показујући и на тај начин да је искрени заговорник политике проширења ЕУ.

Јоксимовић и Росоха сагласили су се да ће Економски и инвестициони план за Западни Балкан бити у наредном периоду изузетно значајан инструмент подршке укључивању Србије, али и целог региона у шире токове ЕУ, те да ће пројекти који ће на тај начин бити финансирани бити најбољи пример регионалног повезивања и сарадње, по угледу на Вишеградску групу којој и Словачка припада.

Јоксимовић је посебно истакла значај вишегодишње експертске помоћи коју Словачка пружа Србији у различитим областима, а у оквиру Меморандума о сарадњи у области европских интеграција.

Извор: Танјуг