Ј. Јоксимовић: Србија ове године показала да је веродостојно европска земља

10. децембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија ове године показала да је веродостојно европска земља

„Ова година не само да је показала да Србија није удаљена од ЕУ, него је показала да је Србија веродостојна европска држава. Показали смо  економску отпорност у највећој пандемији модерног света, а наши грађани су добили најбољу здравствену заштиту", рекла је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Србија је, како каже,  показала да учествује у свим најважнијим политикама ЕУ, од COVAX механизма за добијање вакцина, заједничких набавки за лекове, али и зеленој агенди и климатским променама, дигитализацији и свему што ће бити теме новог економског раста ЕУ.

Она је за РТС навела да су блокирани преговори Северне Македоније и Албаније и да се о теми проширења није дебатовало и није усвојена кроз закључке, како се сваке године ради.

Утисак да Србија никада није била даље од ЕУ стиче се јер се размишља, како је рекла, о рутинским оквирима, а то су отварања поглавља.

Додаје да се ове године, због епидемије, мења све - начин рада, живота, понашања, те је промењен и начин вођења европске  политике према процесу проширењу и преговора са ЕУ.

Подсећа да су по новој методологији поглавља груписана у шест кластера, који се баве суштинским политикама ЕУ, те да отварање поглавља није више главно мерило напретка.

„Напредак је везан за премреженост наше политике са европским политикама и премреженост партнерстава, а ова година је показала да је Србија то успела да уради.  Да ли су земље бодро и чило вредновале тај наш напредак кроз процес - па нису јер се суочавају са Брегзитом и блокадом седмогодишњег буџета", појаснила је министар.

Напомиње да је Србија и нова Влада, чак и условима тешке пандемије и кризе, спремили акциони план за кластер једна у коме је пет поглавља и сви су већ отворени.

Спреман је, како је рекла, озбиљан имплементациони план реформи у области владавине права, који је везан за кластер један.

„Послали смо поново уставне амандмане на разматрање и усвајање Скупштини, усвојили смо акциони план за имплементацију Медијске стратегије и формирали заједничку радну групу између Владе Србије и медијских удружења за безбедност и заштиту новинара", навела је она.

Европска унија касни са разрадом начина примене нове методологије за земље које су у процесу преговора као што су Србија и Црна Гора, каже Јоксимовић.

Додаје да  ЕУ и Европска комисија знају да нису урадиле свој део посла око почетка примене нове методолигије и да је Србија предложила да се одржи политичка међувладина конференција, која је део нове методологије.

Напомиње да се шест кластера, по новој методологији, односе на владавину права, унутрашње тржиште, компетитивност- конкурентност, социјални опоравак и економски раст, дигитална и зелена агенда, пољопривреду, спољне односе.

Јоксимовић истиче да у тренутку када Северна Македонија и Албанија нису добиле почетак преговора, знала је каква ће одлука бити и за Србију.

„Ми смо спремни, припремамо наше преговарачке структуре за нову методологију, активно чекамо 2021. годину. Верујемо да ће 2021. година  показати да је ЕУ била озбиљна око методологије која ће убрзати процес, да је Србија озбиљна око реформског процеса посебно у области владавине права", навела је она.

Упитана колико је важно да се одржи политичка међувладина конференција она је рекла да је веома важно и да ће то сутра на видео конференцију поновити и немачком министру за ЕУ Михаелу Роту.

„Уколико то не буде имаћемо 17. децембра Савет за стабилизацију и придруживање. То је највиши политички ниво где можемо да расправљамо о свим политичким и економским аспектима", навела је она.

Додаје да нико у Србији не треба да се осећа малодушно, да је наша земља показала да је веродостојна европска земља.

„Имамо још посла, али верујем и знам да су сви у ЕУ приметили колико смо показали способности да током најтеже године покажемо да смо посвећени европским вредностима", рекла је она и додала да је ЕУ један од најважнијих приоритета Србије.

Извор: Танјуг и РТС