Ј. Јоксимовић: Нова влада активно започела реализацију стратешких планова

27. новембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Нова влада активно започела реализацију стратешких планова

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Немачке у Србији Томасом Шибом о активностима у време актуелног немачког председавања ЕУ и сарадњи двеју земаља на плану европских интеграцији Србије.

На састанку је посебно било речи о билатералној сарадњи у домену реализације развојне помоћи коју Немачка, као један од највећих билатералних донатора, пружа Србији.

Јоксимовић се захвалила Немачкој на подршци европском путу и значајном доприносу економском развоју наше земље и нагласила да нова Влада остаје посвећена убрзању реформи неопходних не само за чланство Србије у ЕУ, већ пре свега, за квалитетнији живот грађана.

„Нова Влада активно је започела реализацију стратешких планова у области владавине права, одрживог привредног раста и друштвено-економске праведне транзиције ка зеленој економији и дигитализацији као основама нове економске политике раста и снажнијег  регионалног повезивања", рекла је Јоксимовић.

Очекује да би Међувладина конференција до краја немачког председавања пружила прилику Србији да са европским партнерима разговара о досадашњим резултатима у приступном процесу и о плановима да се преговори интензивирају у наредној години, а према новој кластерској методологији за коју се Србија определила на највишем политичком нивоу.

Шиб је честитао Јоксимовић поводом поновног преузимања те одговорне функције и потврдио подршку Немачке за стратешко опредељење Србије за чланство у Европској унији.

Сада је важно да се снажно унапреди рад на спровођењу између ЕУ и Србије договорених неопходних реформи, пре свега у области владавине права, слободе медија, борбе против корупције и правосуђа, казао је Шиб и потврдио солидарност Немачке и Европе у сузбијању последица кризе изазване Ковид-19.

 Шиб и Јоксимовић су се сагласили у оцени да је за још снажнији напредак на европском путу важан наставак унутрашњих реформи, дијалог са Приштином и реализација Економско и инвестиционог плана за Западни Балкан.

Извор: Танјуг