Ј. Јоксимовић: Србија прихватила суштинско политичко равноправно учешће жена

25. новембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија прихватила суштинско политичко равноправно учешће жена

Србија поздравља и активно подржава конкретне кораке које је Европска комисија представила кроз израду Акционог плана за промоцију родне равноправности и оснаживање жена, који би се спроводио кроз спољнополитичке акције ЕУ, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовић је, поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, нагласила да снажно подржава план ЕК да се промоција родне равноправности подигне на ниво приоритета свих спољних политика и акција ЕУ.

Тим планом је предвиђено да 85 одсто свих нових акција у оквиру спољних односа ЕУ допринесе родној равноправности и оснаживању жена до 2025. године.

„Србија је показала да је друштво које препознаје и осећа кључна питања ове борбе, укључујући борбу против родно заснованог насиља и промовисање економског, социјалног и политичког оснаживања жена и девојчица“, поручила је Јоксимовић у писаној изјави за Танјуг.

Истовремено, Србија је, истиче, показала да је друштво спремно да прихвати и сустинско политичко равноправно учешће и лидерство жена у кључним друштвеним политикама, где Србија стоји не само подједнако, већ и предњачи у односу и на бројне европске и друге земље.

„Само таквим активним и свеобухватним инклузивним приступом родној равноправности омогућићемо одрживи и суштински развој за будућност нових генерација", поручила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг