Ј. Јоксимовић: Србија активно ангажована за примену нове методологије

25. новембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија активно ангажована за примену нове методологије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са амбасадором Француске Жан Луј Фалконијем, са којим је разговарала о процесу европских интеграција Србије, новој методологији преговора, билатералној сарадњи, као и о предузетим мерама две земље у борби са пандемијом Ковид-19.

Министар је захвалила Француској на стратешкој подршци и експертској помоћи коју пружа Србији у преговорима о чланству у ЕУ и нагласила да се нада да ће упркос томе што су последице пандемије у фокусу на глобалном нивоу, па и унутар саме ЕУ, проширење Уније остати на агенди.

Јоксимовић је упознала француског амбасадора са приоритетима нове владе, истакавши њену јасну проевропску оријентацију и планове да убрза реформе које Србију воде ка чланству у ЕУ, посебно оне у области владавине права, економског опоравка од последица пандемије и унапређења здравствене заштите грађана, саопштено је из Министарства за европске интеграције.

Амбасадор Француске је рекао да ће његова земља наставити да подржава европску перспективу Србије, која је својим залагањима значајно допринела стабилности региона.

Посебно је истакао важност наставка започетих реформи у области владавине права, као кључних за даљи напредак на европском путу.

Фалкони се посебно осврнуо на развојну сарадњу Француске и Србије која ће посебан замах добити кроз још снажније присуство француских компанија на тржишту Србије.

Саговорници су посебно разговарали о плановима везаним за пројекте из Агенде повезивања на Западном Балкану, Зелене агенде и подизања конкурентности Западног Балкана.

Јоксимовић је нагласила да би одржавање Међувладине конференције до краја ове године била добра прилика да се на политичком нивоу размене очекивања и планови у вези примене нове методологије на преговарачки процес Србије, у складу са којом се земља активно припрема за политички снажније вођен и структурно уподобљен преговарачки процес.

„Добро би било да отворимо неко од поглавља за које смо спремни, али још важније од тога је да бар у оквирним цртама разговарамо о примени кластерског приступа јер смо заинтересовани да убрзамо током идуће године отварање читавих кластера", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић и Фалкони су разговарали и о мерама које Србија и Француска предузимају с циљем сузбијања последица пандемије Ковид-19, и исказали спремност да солидарно, уз подршку ЕУ, решавају проблеме настале услед пандемије.

Извор: Танјуг