Ј. Јоксимовић: САД активно подржавају реформе и процес ЕИ

24. новембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: САД активно подржавају реформе и процес ЕИ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри разговарали су данас о процесу приступања Србије Европској унији, питањима билатералне и регионалне сарадње, а пре свега о реализацији америчке развојне подршке реформама у нашој земљи.   

Јоксимовић је упознала америчког амбасадора са приоритетима Владе када је реч о европском путу Србије, пре свега у контексту планова за убрзање спровођења свеобухватних реформи на путу ка чланству у ЕУ.   

„У току пандемије, економска стабилност и даљи привредни раст важан су задатак који Србија спроводи и чему стремимо, јер смо свесни чињенице да само снажна тржишна економија може да грађанима олакша ову глобалну кризу", каже Јоксимовић.   

Како је саопштило Министарство за европске интеграције, Јоксимовић је нагласила да ће приоритет бити и унапређење владавине права, бољи рад јавне управе и јачање локалних самоуправа што је, додаје, све оно на чему партнерски радимо и што спроводимо уз значајну помоћ Владе САД, на чему смо веома захвални.   

Уз захвалност на подршци коју су САД до сада пружиле Србији у борби против Ковид-19, посебно је истакла значај пројеката којима се финансира реформа правосуђа и ефикасност судства, затим унапређење регулаторног оквира у медијској сфери, подршка привредним субјектима да буду конкурентнији на тржишту, женском предузетништву, као и побољшању енергетске ефикасности.   

„Сви ови пројекти имају директан утицај на квалитет живота грађана, на отварање нових радних места и то сматрам нашим највећим заједничким успехом у том делу билатералних односа", поручила је министар.   

Посебно је било речи о координацији пројеката које у нашој земљи финансирају бројни међународни и билатерални донатори са онима у које ће се укључити америчка Међународна развојна финансијска корпорација (DFC), која је од недавно отворила регионалну канцеларију у Београду.   

Амбасадор Годфри изразио је подршку Србији у спровођењу свих стратешких планова и активности на путу ка чланству у ЕУ, и посебно нагласио важну улогу наше земље у постизању стабилности у региону, уз снажно економско повезивање Западног Балкана којем ће допринети и Влада САД инвестирањем у инфраструктурне пројекте.   

Заједнички је оцењено да све ове активности  усмерене на постизање политичке и економске унутрашње стабилности, значајно доприносе да Србија постане најатрактивнија земља за инвестиције у региону.

Извор: Танјуг