Ј. Јоксимовић и Перл: Билатерални односи унапређени и кроз сарадњу са Вишеградском групом

20. новембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Перл: Билатерални односи унапређени и кроз сарадњу са Вишеградском групом

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Пољске Рафалом Перлом, а током састанка сагласили су се да су билатерални односи две земље унапређени и кроз сарадњу са Вишеградском групом.

Јоксимовић је новоименованом амбасадору Пољске у Србији пожелела успешан мандат и изразила је уверење да ће будућом сарадњом заједнички доприносити јачању политичких и економских односа двеју држава, као и даљој подршци Пољске европским интеграцијама наше земље.

Током састанка, Јоксимовић је поновила да је чланство Србије у Европској унији наше опредељење, које се јасно огледа и у стратешким циљевима које је нова Влада себи поставила. 

„Спремни смо да на реформама у кључним областима радимо још више јер су те реформе предуслов за бржи друштвено-економски напредак Србије“, нагласила је Јоксимовић.

На састанку је посебно разговарано о Економско-инвестиционом плану за Западни Балкан, за који су се саговорници сагласили да је значајан вид подршке Европске уније овом региону, који треба да поспеши дугорочни привредни опоравак, подржи зелену и дигиталну транзицију, јача везе у региону и допринесе бржем приступању Унији, саопштено је из Министарства за европске интеграције. 

„За нас је кључно да се из ових фондова подрже пројекти повезивања који воде ка одрживом расту економија, запошљавању и бољем стандарду свих наших грађана“, рекла је Јоксимовић.

Изразила је очекивање да ће до краја године бити одржана Међувладина конференција како би Србија представила досадашње  реформске резултате и стратешке планове у даљем процесу приступања Европској унији, као и да би се од Европске комисије и земаља чланица добио нешто детаљнији увид у примену нове методологије коју је Србија прихватила. 

Амбасадор Перл је казао да Пољска подржава европски пут Србије, као и напоре које наша земља предузима да убрза унутрашњи реформски процес, али и онај који доприноси развоју и стабилизацији читавог региона Западног Балкана. 

Нагласио је и да постоје велике могућности за даље јачање билатералне сарадње, као и веза са Вишеградском групом, као важном регионалном иницијативом и да ће тај задатак бити у фокусу његовог мандата.

Јоксимовић је посебно истакла да један од приоритета у процесу европске интеграције јесте и јачање билатералне политичке и економске сарадње са државама чланицама ЕУ, као и сарадње у реализацији развојне помоћи које од тих земаља добијамо.  

„Србија ће и убудуће бити кредибилан партнер Пољској у развоју међусобних политичких и економских веза, а изузетна искуства Пољске у коришћењу средстава из кохезионог и структурних фондова ЕУ посебно су нам драгоцена јер су значајно и одрживо унапредила економију те земље“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг