Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић и Едштадлер: Стабилан европски Западни Балкан у интересу ЕУ

18. новембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Едштадлер: Стабилан европски Западни Балкан у интересу ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и савезни министар Аустрије за Европску унију и Устав Каролина Едштадлер сложиле су се данас да је стабилан европски западни Балкан у интересу Европске уније, саопштено је из кабинета министра.

Јоксимовић и Едштадлер су се током видео састанка сагласиле да, иако обе земље пролазе кроз тешке тренутке који су последица пандемије КОВИД-19, а Аустрија још санира и оне које су резултат недавних терористичких напада у Бечу, висок степен солидарности коју Владе и грађани двеју земаља међусобно исказују, представља, наводи се, најбољи пример искреног пријатељства заснованог на европским вредностима. 

Министар Јоксимовић, говорећи о наставку преговора о чланству у ЕУ, истакла је да очекује да се у складу са новом методологијом преговора до краја ове године одржи и Међувладина конференција која је најбољи формат.

„У њему би, на политичком нивоу, требало анализирати досадашњи напредак Србије, али и нови начин преговора који би представила Европска комисија, уз упознавање држава чланица са реформским плановима нове Владе Србије, пре свега у области владавине права и одрживог економског развоја“, рекла је Јоксимовић. 

Едштадлер је истакла јасну позицију аустријске Владе која подржава интеграцију Западног Балкана у Европску унију и додала да се Аустрија снажно залаже за спровођење кредибилне политике проширења ЕУ, за напредак читавог региона ка чланству у ЕУ, као и Србије која је и у тешким временима показала да може ефикасно и одрживо да допринесе заједничком одговору ЕУ на кризе.

Како је рекла, то је видљиво током ове пандемије, али и током мигрантске кризе што Аустрија високо вреднује.

Јоксимовић је изразила наду да ће се и поред постојећих размимоилажења међу чланицама ЕУ наћи начин да се усвоји буџет и инструмент за опоравак „Следећа генерација“, у оквиру којих је и подстицајни Економско-инвестициони пакет за ЗБ, јер само тако ће европски континент успети да превазиђе економске последице пандемије.

Додаје се да су на састанку размотрени и кључни аспекти успешне билатералне сарадње, како политичке тако и економске, као и резултати аустријске развојне помоћи Србији која се реализује посредством Аустријске агенције за развој, као и оних пројеката које спроводе аустријски партнери, финансираних из  ЕУ фондова или од стране међународних финансијских институција.

Извор: Танјуг