Јоксимовић и Лутероти: Динамичније реформе за бржи процес ЕИ

06. новембар 2020. | Београд

Јоксимовић и Лутероти: Динамичније реформе за бржи процес ЕИ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Аустрије у Србији Николаусом Лутеротијем о приступању наше земље Европској унији, као и о питањима од значаја за билатералну и регионалну сарадњу.           

Јоксимовић је најпре изразила саучешће грађанима и Влади Аустрије поводом недавних терористичких напада у Бечу, и нагласила високи степен солидарности са грађанима те земље у тешким тренуцима кроз које пролазе.           

Амбасадор се захвалио на свим порукама и активностима којима су грађани и државни врх Србије показали солидарност.           

Када је у питању наставак процеса европских интеграција, Јоксимовић је изразила очекивање да се у складу са новом методологијом преговора до краја ове године одржи Међувладина конференција.           

Додаје да би се на тој конференцији на политичком нивоу анализирали досадашњи напредак и очекивања ЕУ, и на којој би Србија упознала државе чланице са реформским плановима, пре свега у области владавине права, али и економског напретка и одрживог развоја.           

Такође, нагласила је да би од велике важности било да нам се представи начин примене нове методологије по којој се више не преговара само по појединачним поглављима, већ по кластерима, а у циљу боље припреме за приступни процес током 2021.године.            Амбасадор Лутероти је честитао министрy Јоксимовић на реизбору и уручио писмо честитке министра за ЕУ Каролин Едштадлер.           

Он је нагласио да Аустрија подржава кредибилну политику проширења и да се залаже за европску перспективу Западног Балкана, уз достизање свих предвиђених критеријума у процесу приступања, посебно владавине права и економских критеријума.           

Како је истакао, верује да ће Србија наставити започете реформе још снажнијом динамиком, нарочито у сегментима који су кључни у процесу приступања.           

На састанку је било речи и о изузетно успешној билатералној сарадњи, политичкој и економској, као и развојној помоћи која се посредством Аустријске агенције за развој успешно спроводи, на реализацији пројеката финансираних из фондова ЕУ или међународних финансијских институција.

Извор: Танјуг