Јоксимовић и Скалфарото о подршци и солидарности СРБ и ИТ

03. новембар 2020. | Београд

Јоксимовић и Скалфарото о подршци и солидарности СРБ и ИТ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са државним секретаром у Министарству спољних послова и међународне сарадње Италије Иваном Скалфаротом о актуелностима и сарадњи двеју земаља у процесу европских интеграција Србије.

Теме су биле и даље јачање билатералне сарадње, мере које Србија и Италија предузимају у борби против пандемије, као ситуација у региону.

Јоксимовић је оценила да су односи Италије и Србије на високом нивоу, што, како каже, најбоље илуструје стратешка сарадња на политичком нивоу, изузетно значајна економска сарадња, као и узајамна солидарност - исказана најпре током катастрофалних поплава у Србији 2014. године, а потом и у време актуелне пандемије када је наша земља узвратила помоћ достављањем медицинске опреме Италији.

 „Показали смо на делу шта подразумева европска солидарност и које су то европске вредности које Србија и Италија негују и на којима заснивају пријатељске односе и на том трагу настављамо да јачамо билатералне односе, али и да трасирамо даљи европски пут Србије“, рекла је Јоксимовић.

Она је такође изразила задовољство због могућности интензивирања сарадње на развоју стратешких пројеката у оквиру Јадранско-јонске стратегије и програма који ће омогућити бољу повезаност региона и нашу бржу транзицију ка иновативној и зеленој привреди, а тиме допринети и бржој интеграцији Србије у ЕУ.

Скалфарото је поручио да је Италија искрени пријатељ Србије, и да ће наставити да активно подржава политику проширења ЕУ уз доследно поштовање њених кључних принципа.

Нагласио је и да је један од циљева посете Београду да се размотре начини на који би Италија могла да конкретно допринесе унапређењу и убрзању процеса европских интеграција Србије, који ће свакако допринети и развоју међусобних привредних и политичких веза.     

Скалфарото је посебно похвалио континуирано залагање Србије за стабилност и појачану сарадњу у региону Западног Балкана.

Јоксимовић је захвалила саговорнику на помоћи Италије на плану европских интеграција изразивши очекивање да ће до краја године, а у складу са новом методологијом коју је Србија прихватила, бити одржана Међувладина конференција на којој ће се анализирати резултати и на којој би Србија представила план активности за наредну годину.     „Нова Влада настојаће да спроведе све неопходне реформе како би се убрзао европски пут, посебно оне у кључним областима попут владавине права“, рекла је министар.

Јоксимовић је додала да с тим у вези, посебно поздрављамо припрему Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан, који је Европска комисија недавно представила, будући да се њиме предвиђају и значајна улагања у развој саобраћајне, енергетске и дигиталне инфраструктуре како би се осигурало боље повезивање како у региону, тако и са ЕУ која представља нашег најзначајнијег трговинског партнера.

Јоксимовић је изразила уверење да ће управо кроз реализацију тог плана бити унапређен привредни амбијент у региону и додатно оснажити привредне везе са Италијом.

Извор: Танјуг