Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић с министрима Подунавског региона о ЕУСДР

22. октобар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић с министрима Подунавског региона о ЕУСДР

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је данас на министарском састанку Дунавске стратегије ЕУ (ЕУСДР), где је нагласила значај те Стратегије за Србију и остале државе и поздравила усвајање инвестиционог плана за Западни Балкан чиме је Европска комисија, каже, пружила снажан и врло конкретан доказ да Западни Балкан представља подручје од стратешког значаја за ЕУ.

Састанак је одржан у склопу Деветог годишњег форума који је ове године организовала Хрватска, али је, због епидемиолошке ситуације, одржан путем видео-конференције.

Јоксимовић је нагласила да ће у својству националног координатора за ИПА фондове уложити напор да се планови за усмеравање тих средстава за читав регион Западног Балкана ускладе, између осталог и са приоритетима Стратегије ЕУ за подунавски регион, саопштено је из њеног кабинета.

Министар је посебно указала на то да су заједничко планирање и координисано финансирање кроз овакве иницијативе неопходни за одрживи и убрзани развој региона и да је данашњи састанак значајан корак ка постизању тог циља.

Циљ данашњег министарског састанка био је и постизање сагласности око садржаја заједничке изјаве која ће дати правац спровођењу Стратегије у наредних годину дана. 

Изјавом су министри региона Подунавља изразили одлучност да одговоре на промене изазване утицајем пандемије Ковид-19 кроз промоцију мера за обнову друштвено-економских кретања у подунавском региону за добробит грађана.

Такође, министри су подвукли значај јачања одрживог регионалног развоја, Зелене агенде и дигитализације кроз стварање веза између макрорегионалних стратегија и фондова ЕУ.

Посебно је наглашена потреба да приоритети Стратегије буду укључени у процес планирања фондова ЕУ, не само у региону Западног Балкана, већ и у државама чланицама ЕУ.

Извор: Танјуг