Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Свет је у трансформативном периоду, СРБ у корак са променама

13. октобар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Свет је у трансформативном периоду, СРБ у корак са променама

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је програм Еразмус један од најбољих програма ЕУ, као и да се цео свет налази у трансформативном периоду за који су потребна нова знања и да је зато добро што је Србија од 2019. године програмска земља у том програму и што у пуном капацитету иде у корак са променама.

Јоксимовић је на конференцији „Сарадња Србије и ЕУ – стварање могућности за унапређење образовања кроз Еразмус програм“ казала да тај програм постоји још од 1987. године и има за циљ стварање заједничког европског образовног простора, упознавања младих широм Европе, размену студената, стицање знања и вештина.

Међутим, како каже, сада улазимо у трансформативни период за цео свет за шта су потребна нова знања, нове вештине, нови начини производње и потрошње да би достигли оно што је и ЕУ себи зацртала – одржив развој и одржив начин унапређења економије и подизања компететивности.

„За то су потребна нова знања и зато је Србија на време ушла у програм као програмска земља, не само као земља која није чланица и која је имала ограничен приступ фондовима, већ као програмска земља у пуноправном статусу са свим могућностима повлачења средстава за добре пројекте“, казала је Јоксимовић.

Додала је да цела наша академска заједница, што значи од васпитача, наставника, до професора универзитета, студената и свих укључених у образовни програм, има приступ тим средствима.

Оно што је посебно значајно, сматра Јоксимовић је то што је ЕК најавила да ће у новом „next generation“ - следећа генерација пакету, у седмогодишњем буџету бити одвојена додатна средства за програм Еразмус .

Додаје да с обзиром да буџет још увек није до краја усвојен, не може се говорити о тачним цифрама, али да је сигурно да значајно повећање следи.

„То се види и на основу онога што је представио европски комесар Вархеиј прошле седмице, а то је Економски инвестициони план за Западни Балкан“, казала је.

Како наводи, кроз агенду за иновативни Западни Балкан и иницијативе које иду на подизање вештина, знања и економије, озелењивање и дигитализацију привреде, види се да морамо да створимо и нове стручњаке, експерте и нова знања и да пређемо на нове начине комуникације и производње и потрошње и учења.

„За мене је једна од најважнијих и највећих личности у српској историји био Доситеј Обрадовић, велики просветитељи, први министар просвете из 1811, који је говорио – ’књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорци’. Данас бисмо рекли јер смо на прагу такве револуције: ’дигиталне платформе, образовање, таблете, рачунаре и нове начине комуникације, уместо овешталих фраза и стално истих прича’“, испричала је Јоксимовић.

Истиче да је Србија ушла у ту матицу промена које су и у Европи и глобално и кроз Економско инвестициони план који је представљен, али и кроз Еразмус у којем пуноправно учествује.

У промене наша земља је ушла, како каже Јоксимовић, и кроз све оно што има као потенцијал.

„Несумњиво је да је Србија препозната и на Западном Балкану и као партнер ЕУ и као земља са великим људским потенцијалом, ресурсима, знањем и иновацијама. Наравно има пуно посла, али важно је да се сви укључимо на време, од васпитача до универзитетских професора“, навела је.

Каже и да је несумњиво да Србија у сегменту образовања стоји потпуно у истој равни са европским земљама и каже да се то види и с обзиром да смо у пуноправном својству корисници Еразмус програма, али и по томе што је поглавље 26 које се тиче младих и образовања привремено затворено, што значи да смо у највећој мери усаглашени са европским стандардима.

Међутим, примећује, да бисмо то не само одржали, већ и унапредили, морамо да мотивишемо и ангажујемо пре свега наше младе људе, али и све и професоре и наставнике и учитеље и да пратимо оно што се догађа у Европи.

„Не смемо да каскамо за околностима, морамо да им идемо у сусрет и да не пропустимо прилику“, каже Јоксимовић и наводи да се и дан данас говори да Србија 1989. и 1990. године  није препознали шта се дешава у свету па су направљене грешке.

„Сада препознајемо шта се дешава и на прагу смо једне трансформативне револуције и мислим да Србија у пуном капацитету иде у корак са променама“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг