ИНТЕРРЕГ ИПА Програм прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020 обележио Дан европске сарадње

23. септембар 2020. | Засавица

ИНТЕРРЕГ ИПА Програм прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020 обележио Дан европске сарадње

Министарство за европске интеграције Републике Србије (МЕИ), као Национално тело у програму сарадње и Покрет горана Сремске Митровице, који управља Специјалним резерватом природе Засавица обележили су данас у том месту Дан европске сарадње, ове године посвећен тридесетогодишњици територијалне сарадње широм Европе. 

Поводом овог јубилеја посађено је по 15 садница стабала са обе стране границе између Србије и Хрватске, чиме је, симболично, ИНТЕРРЕГ ИПА Програм прекограничне сарадње Хрватска - Србија обележио  своје успешно постојање. Саднице су посађене крај бициклистичке стазе у селу Засавица у Србији и уз канал Ивовац у Еко центру Златна Греда у Копачком Риту у Хрватској. 

Уводним обраћањем догађај је отворио Михајило Дашић, помоћник министра за прекограничну и транснационалну сарадњу у МЕИ и истакао је да су резултати прекограничне сарадње у Европи, али и код нас видљиви и веома важни, као и да ова сарадња доприноси развоју локалних заједница у важним сегментима, као што су – инфраструктура, здравство, образовање, заштита животне средине и тако даље. Рекао је и да овим чином желимо да скренемо пажњу не само на прекограничну сарадњу, већ и да подигнемо свест локалних заједница о важности очувања еко-система и животне средине. Том приликом најавио је наставак успешне заједничког рада Србије и Хрватске кроз нови програм сарадње који је тренутно у припреми и који ће се спроводити током финансијске перспективе 2021-2027.

Управник СРП Засавица Слободан Симић је истакао да је Покрет горана Сремске Митровице у протеклих 10 година, заједно са партнерима из Хрватске, спровео четири пројекта у оквиру Програма прекограничне сарадње Хрватска Србија. Као резултат, изграђени су капацитети за заштиту природе и управљање заштићеним подручјима прекограничног региона. На овај начин допринело се и унапређењу стратешке сарадње међу институцијама које се баве заштитом природе и управљањем природним ресурсима са обе стране границе.

ИНТЕРРЕГ ИПА Програм прекограничне сарадње Хрватска - Србија спроводи се од 2014. године, укупне вредности од више од 40 милиона евра, од којих је Европска унија за овај Програм издвојила нешто више од 34 милиона евра. Приоритети програма за финансијски период 2014 - 2020. су: побољшање квалитета социјалних и здравствених услуга у програмском подручју, животна средина, превенција ризика и производња енергије, туризам и културно и природно наслеђе, као и конкурентност и развој малих и средњих предузећа.