Јоксимовић и Бергант: Словенија чврсто подржава политику проширења и европски пут Србије

21. септембар 2020. | Београд

Јоксимовић и Бергант: Словенија чврсто подржава политику проширења и европски пут Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са новоименованим амбасадором Словеније у Србији Дамјаном Бергантом, са којим је разговарала о процесу европских интеграција Србије, даљем јачању билатералних односа двеју земаља, ситуацији на Западном Балкану, као и о тренутним изазовима које је наметнула пандемија Ковид-19.

Јоксимовић је пожелела добродошлицу словеначком амбасадору и изразила уверење да ће током дипломатског мандата значајно допринети да билатерални односи двеју земаља буду још бољи, и да ће подршка Србији у процесу приступања Европској унији, као и до сада, бити конкретна и континуирана.

„Захвални смо Словенији на значајној стручно-техничкој подршци српској администрацији у преговорима о чланству, као и на разумевању позиције Србије у региону - коју смо изградили на искреним залагањима за политику мира, стабилности и сарадње“, нагласила је Јоксимовић.

Она је додала да је Србија такође захвална Словенији на партнерској сарадњи током кризе изазване пандемијом и да верујемо да ће даља помоћ Европске уније у социо-економском опоравку региона бити подједнако успешна. 

Изразила је очекивање да ће председавање Словеније Европској унији у другој половини 2021. године додатно ојачати кредибилитет политике проширења и допринети да Србија, али и Западни Балкан добију нови замајац у свом приступању Унији.

Јоксимовић је, такође, изразила уверење да ће до сада примењивани приступ оцењивања нашег напретка, довести до тога да у октобарском Извештају о напретку Србије буду позитивно оцењени сви наши реформски резултати, пре свега на основу јасних и доступних чињеница.

Министар је истакла да ће нова Влада Србије додатно појачати динамику  реформског процеса, посебно у кључним областима владавине права, реформи правосуђа, борби против корупције, што, наглашава, и грађани очекују.

Информисала је амбасадора да је у мају усвојен Акциони план за спровођење медијске стратегије, да су у јулу ревидирани акциони планови за поглавља 23 и 24, као и да је 1. септембра ступио на снагу Закон о спречавању корупције.

Она је нагласила да је Србија и до сада преговарала по веома строгој ЕУ методологији и правилима, и да никада није тражила „пречице до чланства“.

„Надамо се да ће нова методологија преговора поред најављеног Економско-инвестиционог плана за ЗБ, допринети да се процес додатно поспеши и убрза кад год су услови за то испуњени“, рекла је Јоксимовић.

Амбасадор Бергант навео је да ће Словенија наставити са конкретном помоћи Србији у свим преговарачким поглављима где за тим постоји потреба, и додао да ће проширење ЕУ свакако бити један од приоритета словеначког председавања.

Посебно је истакао значај недавног учешћа председника Александра Вучића на Бледском стратешком форуму и његове посете Словенији у контексту интензивирања политичких и економских односа Србије и Словеније.

Извор: Танјуг