Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Циљ новог инвестиционог плана боље регионално повезивање

20. септембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Циљ новог инвестиционог плана боље регионално повезивање

Нови економски инвестициони план ЕУ за Западни Балкан користиће различите инструменте од националних ИПА средстава до вишекорисничке ИПА-е, инвестиционог оквира за Западни Балкан, који значе комбинацију бесповратних средстава и повољних зајмова којих ће вероватно бити више, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Како је Јоксимовић испричала за РТС, циљ инвестиционог плана, који је у завршној фази и очекује се да ће бити представљен почетком октобра, јесте боље повезати регион у саобраћајном, енергетском, дигиталном смислу, радити на пројектима зелене агенде, односно заштите животне средине и побољшати конкурентност региона Западног Балкана.

„Било би неодговорно да изађем са неком цифром јер до краја још увек није позната, али очекујем да буде неколико милијарди евра и ићи ће пројектно“, казала је Јоксимовић одговарајући на питање колико ће новца Србија добити од тог плана.

Јоксимовић каже да ће се та средства користити за оне пројекте који буду добри и спремни и истакла да су зато Министарство које предводи, са свим ресорним министарствима, кабинетом премијерке Ане Брнабић и председником Александром Вучићем, цело лето радили како би добро спремили и представили пројекте.

„Ми смо крајем јула, почетком августа послали пројекте које смо спремали током лета, то су и пруге које имају регионалну димензију и саобраћајнице, регионално повезивање, али има и оно што је везано за нас, као што је запошљавање, бројна постројења за прочишћавање воде...“, испричала је Јоксимовић.

Када је реч о регионалној повезаности, Јоксимовић каже да ће се тиме отварати нова радна места, подстицати један погоднији инвестициони амбијент.

Нови економски инвестициони план, због пандемије вируса корона, бавиће се и оним што се отворило као нова тема, а то је, наглашава Јоксимовић, несумњиво најважнија за грађане - млади, образовање и социјална компонента.

Јоксимовић је подсетила да је тај план направљен у мају месецу током хрватског председавања ЕУ на видео Самиту „ЕУ и Западни Балкан“, којем је и она присуствовала уз председника Вучића.

Такође, како каже, и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је пре неколико дана говорила о том плану као о постојећем и плану који је у последњој фази примене.

Извор: Танјуг