Ј. Јоксимовић: Од ЕУ 1,8 милиона евра за образовање социјално угрожене деце

15. септембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Од ЕУ 1,8 милиона евра за образовање социјално угрожене деце

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић  потписала је данас измене и допуне Финансијског споразума о буџетској помоћи Европске уније у области реформе система образовања, а 1,8 милион евра биће намењено за подршку образовању деце из социјално угрожених породица.

Неутрошена средства у износу од 1,8 милиона евра, данашњим потписивањем измена и допуна, опредељена су за отклањање последица кризе изазване пандемијом вируса корона, а министар Јоксимовић је узимајући у обзир све изазове изазване пандемијом упутила комесару Оливеру Вархеију предлог за преусмеравање неутрошених ИПА средстава.

Како се наводи у саопштењу, Јоксимовић је предложила да се неутрошена средства преусмере за потребе суочавања са здравственом кризом и превазилажење негативних друштвено-економских последица пандемије у марту ове године.

„Остварене уштеде из програма Секторске буџетске подршке у области образовања биће намењене за подршку образовању деце из социјално угрожених породица“, навела је Јоксимовић.

Додала је да ће средства бити искоришћена како би се обезбедила подршка за развој, стандардизацију и надзор инклузивних система за дигитално учење, успостављање библиотека за информационе и комуникационе технологије, те за развој капацитета школског особља за пружање психосоцијалне и подршке током учења за ученике из рањивих група, а у контексту одговора на ковид-19 пандемију.

Јоксимовић наводи и да ће са та подршка спроводити у сарадњи са Дечијим фондом Уједињених нација (УНИЦЕФ).

Истакла је да подршка ове врсте представља само један део помоћи коју је Европска унија пружила Србији током борбе против пандемије и изразила захвалност на њеном обиму и благовремености.

„Озбиљност ситуације и размере изазова са којима се свет суочава могу бити превазиђени само заједничким напорима, а подршком коју ЕУ пружа Србији поново је показала своју солидарност“, навела је Јоксимовић.

Иначе, Јоксимовић је претходних дана потписала и споразум у области реформе јавне управе којим ће бити омогућено да се неутрошена средства у износу од 18 милиона евра определе за превазилажење социо-економских последица кризе изазване пандемијом ковид-19.

Извор: Танјуг