Ј. Јоксимовић: Важни разговори и поруке у правом тренутку

31. август 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Важни разговори и поруке у правом тренутку

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је председник Србије Александар Вучић на Бледском стратешком форуму у правом тренутку, пред пут у Вашингтон и Брисел, обавио добре разговоре и послао важне поруке.

Одговарајући на питање Танјуга да прокоментарише учешће председника Вучића на Бледском самиту, Јоксимовић је истакла да је председник изјавом да „Србија остаје посвећена европском путу, али да очекује више поштовања од ЕУ“, изразио очекивање за више уважавања свега што је Београд испунио у погледу обавеза из Бриселског споразума.

„Мислим да је председник Вучић дајући овакву изјаву превасходно изразио очекивање више уважавања свега што је Београд испунио у погледу обавеза из Бриселског споразума потписаног уз помоћ медијације, али и гаранције ЕУ, чиме смо показали да смо одговоран и поуздан саговорник и партнер, чак и када су овако политички тешке и не једноставне теме у питању, и да се узму у обзир легитимни интереси Србије по овом значајном питању“, истакла је Јоксимовић.

Додаје да би сви требало да имамо у виду да се након бројних изазова претходних година, а сада и пандемије, свет какав познајемо мења.

Због тога, каже, сви морамо да будемо, посебно на европском континенту где Србија припада, спремни да освежимо приступ и осавременимо разумевање и инструменте нове динамике процеса европских интеграција, али и уопште јачања отпорности и конкурентности ЕУ.

Како је истакла, у процесу преговора се подразумева међусобно поштовање и уважавање, јер то, каже, и јесте процес сусрета две политичке воље - с једне стране ЕУ, односно већ интегрисаних земаља чланица, а са друге оне земље које показују вољу и жељу да се укључе и интегришу.

Јоксимовић је оценила да су очекивања од земље која преговара чланство увек нешто изоштренија, због потребе уједначавања бројних заједничких политика које би требало да омогуће функционалност, а тиме и појачану конкурентност ЕУ у међународној политици, економији и безбедности.

„Свакако да и ми као приступајућа земља очекујемо поштовање наше јасне опредељености за ЕУ чланство и захтевних реформи које, између осталог и у том циљу спроводе земље које преговарају чланство“, рекла је Јоксимовић.

Она је оценила да је додатно веома важно што је председник Вучић разговарао са канцеларком Меркел у правом тренутку на све теме, и што је како каже, наишао на подршку економском и политичком развоју Србије, као и извесном разумевању регионалне позиције Србије.

„Такође, чињеница да је имао разговор и са Лајчаком, представља правовремену размену ставова и информација у сусрет значајним састанцима које ће имати у Вашингтону и Бриселу. Ово све показује да су председник Вучић и Влада водили одговорну политику издржавања кризе током пандемије, и показали спремност и решеност на вођење одговорне и активно укључене политике опоравка који предстоји, и Србији и ЕУ“, подвукла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг