Ј. Јоксимовић: Здравствени радници под теретом, оснаживање важно за Србију

15. јул 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Здравствени радници под теретом, оснаживање важно за Србију

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да ће потписани уговор са ЕУ о ангажовању 200 додатних здравствених радника омогућити оснаживање људских капацитета нашег здравственог система наводећи да је то у овом тренутку Србији веома потребно и важно.  

Јоксимовић је приликом онлајн обраћања казала да је тренутак нажалост такав да потписивање представља један од важнијих догађаја у континуираној подршци ЕУ Србији од почетка пандемије и истакла да су здравствени радници под огромним теретом.  

Како каже, раде под изузетно тешким околностима, не само због броја људи који су заражени, већ и зато што се саживљавају са проблемима других, а и свакодневно су изложени ризику. 
„Морамо да се фокусирамо и помогнемо и у том смислу јачање здравствених капацитета Србије“, нагласила је Јоксимовић.  

Према њеним речима, Министарство здравља је средином јуна на иницијативу ЕУ, која се интересовала шта је то што још може да уради, упутило захтев за финансијску помоћ за додатна ангажовања на одређено време здравствених тимова који би помагали тамо где је најпотребније.  

Како је истакла, 3. јула је стигао и формални одговор којим су потврдили да Србија може да издвоји милион евра из ИПА 2018. Министарство за европске интеграције је у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији још раније идентификовало неутрошена средства из претходних ИПА алокација која могу бити намењена разним видовима борбе против  Ковид-19. 
„Тих милион евра, након разговора које ће обавити стручњаци из нашег Института Батут, Европске комисије и УНОПС-а, одредиће ангажман за око 200 људи који ће бити конципирани тако да припадају такозваним здравственим тимовима, у којима ће бити један лекар, два санитетска инжењера и један административни радник“, појаснила је. 

Захвалила се шефу Делегације Сему Фабрицију на његовом личном ангажовању, као и Делегацији ЕУ у Србији и госпођи Микели Телатин из УНОПС-а, који су Србији помагали да и прву фазу пандемије још у марту и априлу на што бољи начин превазиђе.  

Истакла је да је свесрдна помоћ ЕУ у набавци опреме, односно првенствено средстава за набавку опреме која је у земљу прошле недеље целокупно допремљена, пуно значила и да је додатно оснажила наш здравствени систем.
„Међутим, оно што видимо је да пандемија не јењава ни у Србији, ни у Европи, ни у свету тако да налаже континуирани опрез, одговорност, али и континуирану сарадњу и размену информација са свим нашим партнерима, посебно са ЕУ, која је и у претходним годинама помогла да оснажимо наш здравствени систем“, казала је Јоксимовић.  

Подсећајући на помоћ ЕУ током целе пандемије, Јоксимовић је казала да је током марта и априла лично са Фабрицијем, Оливером Вархеијем и људима из Владе Србије радила даноноћно посвећено на томе да набаве што више средства од којих је набављена неопходна опрема.  

Како каже, и Србија је помогла земљама ЕУ колико је могла и подсетила на помоћ Италији, као и земљама региона.  
„Али, пандемија још увек траје и морамо да покажемо континуирано одговорност, опрез, али и сарадњу“, наводи министар. 

Захваљујући се у име Владе Србије на изванредно значајној донацији и средствима за јачање људских капацитета, Јоксимовић је казала да је данашње потписивање још један од доказа солидарности ЕУ са Србијом.  
„Као и нашег одговорног и посвећеног рада и на европском путу, али пре свега у овом тренутку на заштити јавног здравља и здравља грађана Србије“, додала је Јоксимовић.

Извор: Танјуг