Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Нова Влада још снажније у реформе и европске интеграције

26. јун 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Нова Влада још снажније у реформе и европске интеграције

Посета председника Александра Вучића Бриселу и данашњи састанци са челницима ЕУ, показује да је Србија стабилно проевропски опредељена, као и за спровођење озбиљних реформи за које је председник Вучић након избора и најавио да ће бити убрзане и свеобухватније, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. 

Нагласила је да ће Србија наставити посвећен посао на европском путу и истакла да се нада и очекује да ће нова Влада уврстити снажније европску агенду као магистрални пут реформе развоја.

Такође, Јоксимовић каже и да ће Србија, како је то Вучић и данас у Бриселу најавио, након састанака са свим за нашу земљу посебно значајним представницима ЕК, у наредних пет, шест година моћи да постане чланица ЕУ. 

„Сматрам и сада, као што сам веровала и 2018. када је Јункерова кредибилна стратегија за Западни Балкан предвидела могућност да Србија 2025. постане чланица, да је то посао за цело друштво“, казала је Јоксимовић.

Оценила је да је то посао који данас на тежи начин, него што је то било пре 10 година, ангажује целокупно друштво, али на крају доноси користи свим грађанима Србије. 

„Пуно тога смо већ урадили, очекујем да ћемо са новом Владом убрзати наш европски пут и да ће се сви више посветити реформским обавезама из процеса европских интеграција“, поручила је Јоксимовић.

Истакла је да је „одлука појединих држава чланица да не дају сагласност Србији да отвори нова поглавља - иако их имамо пет спремних за отварање, политичка порука коју смо разумели у ком правцу иде, али истовремено сматра да није била превише потребна“.

Јоксимовић је додала да прича о томе да нема довољно напретка у поглављима 23 и 24 није до краја утемељена у чињеницама јер такозвани нон-пејпер нотира значајне активности у Поглављу 23, посебно усвајање медијске стратегије која је изузетно значајан део поглавља.

Када је у питању Поглавље 24 у оквиру којег се прича о безбедности, азилу, борби против организованог криминала, миграција, оно је позитивно оцењено.

Јоксимовић је оценила да је важно што је договорено да ће током немачког председавања бити представљен редовни извештај о напретку Србије, почетком јесени, и додала да ће то бити прилика да се подржи европски пут Србије.

Извор: Танјуг