Јоксимовић и Ло Кашо: Србија показала солидарност с Италијом

12. јун 2020. | Београд

Јоксимовић и Ло Кашо: Србија показала солидарност с Италијом

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Италије Карлом Ло Кашом о процесу приступања Србије Европској унији, предстојећим изборима, дијалогу Београда и Приштине, као и о активностима двеју земаља у санирању последица пандемије.

Јоксимовић је истакла да су Србија и Италија односима које су до сада изградиле, на политичком и економском плану, додале и нову димензију високе солидарности у временима  захтевним за грађане обе земље.

„Када је најпре Италија упутила помоћ нашој земљи након катастрофалних поплава 2014, а потом Србија узвратила контингентом медицинске опреме крајем априла ове године, заједнички смо као две блиске европске нације и на тај начин допринели да грађани боље разумеју европску солидарност на делу и колико она може да буде важна сваком појединцу“, нагласила је Јоксимовић.

Ло Кашо је гест Владе Србије оценио као знак великог пријатељства са грађанима  Италије, што је прави показатељ европске солидарности као једне од темељних вредности Европске уније.
Италијански амбасадор потврдио је да ће његова земља, као и до сада, активно подржавати приступање Србије Унији залажући се за доследно спровођење кључних елемената и принципа кредибилне политике проширења ЕУ.   

Уз захвалност за политичку и техничку помоћ коју Италија пружа Србији на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, Јоксимовић је нагласила да је Србија у потпуности посвећена спровођењу реформи. Оне се, како је рекла, огледају у усвајању европских правила и вредности, а пре свега доприносе развоју државе и друштва у целини.

„Стога је посебно важно да државе чланице ЕУ препознају напредак остварен  у поглављима која се односе на владавину права - 23 и 24, а који је представљен у Извештају ЕК тзв. non-paper о напретку Србије у области владавине права, који на  прилично балансиран начин препознаје напредак и нека кашњења“, истакла је Јоксимовић. Отуда очекујемо да до краја јуна добијемо сагласност за отварање бар неког од пет поглавља за које је Србија спремна, додала је Јоксимовић.

„Очекујемо, такође, да ће Италија наставити да нам пружа подршку за укључивање Србије у конкретне активности Уније којима ће се додатно дефинисати будућност европског континента, као што је усвајање Економског инвестиционог плана за ЗБ и Зелена агенда“ рекла је она. 

Јоксимовић и Ло Кашо су разговарали и о активностима Владе Србије који су имали за циљ побољшање изборних  услова уз обострано очекивање да ће предстојећи избори протећи у доброј, демократској атмосфери. Такође, било је речи о дијалогу Београда и Приштине, као и досадашњем залагању Србије за стабилност и сарадњу у региону.

Извор: Танјуг