70 милиона евра бесповратне помоћи Србији од Европске уније

29. мај 2020. | Београд

70 милиона евра бесповратне помоћи Србији од Европске уније

Локални развој, конкурентност и запошљавање у фокусу су првог дела ИПА програма за 2020. годину. Споразум вредан 70 милиона евра потписали су шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици и министар за европске интеграције и национални ИПА координатор, Јадранка Јоксимовић. Председник Србије Александар Вучић присуствовао је церемонији потписивања, а догађај је путем видео линка пратио и европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји.

Председник Србије Александар Вучић захвалио се Европској унији на свеобухватној помоћи током пандемије и овој данас.
„Ова помоћ је веома важна и бескрајно хвала Европској унији на овом новом пакету намењеном привреди, социјалном и економском развоју и запошљавању. Ово обезбеђује додатни подстицај за реформе са којима снажно настављамо јер сматрам да земљама Балкана јесте место у Европској унији која је несумњиво изузетно важан партнер Србији“, рекао је председник Вучић.

„Ово су заправо претприступни фондови Европске уније, намењени за свеукупан развој земље која преговара, а у циљу да земља буде што припремљенија онда кад ступи у чланство и да се смање регионалне разлике, како унутрашње регионалне разлике у самој земљи, тако и да се приближимо ономе што је просек раста и развоја европских регија, које су и створиле Европску унију. Преговори су важни, реформе су важне, али оне доносе оно што је конкретан бољитак и да је Србија сада чланица, ми бисмо на годишњем нивоу имали 1.3 или 1.4 милијарде евра из структурних фондова“, рекла је министар Јоксимовић.

Након 93 милиона евра за хитну, краткорочну и средњорочну економску помоћ у марту, као одговор на пандемију COVID-19, ЕУ је сада обезбедила да додатна средства користе српски држављани, државне и локалне власти и приватне компаније.

„Помоћ Србији током кризе и овај нови пакет помоћи јасан је доказ посвећености Европске уније Србији на њеном путу ка ЕУ која је потврђена и на самиту ЕУ и Западног Балкана почетком маја у Загребу. Овај пакет помоћи ће Србији да буде конкурентнија, обезбедиће помоћ становништву у вези са запошљавањем, и помоћи ће економском развоју земље. Драго ми је сто смо током пандемије јако добро радили заједно а наша подршка Србији на путу ка ЕУ се наставља“, рекао је комесар Вархеји.

Донације ће подржати социјално-економски развој, запошљавање и социјалну политику Србије за најугроженије. 
Конкретно, 30 милиона евра опредељено је за конкурентност, пољопривреду, иновативност и рурални развој уз грантове за до 450 микро предузећа, стартапе и организације за пословну подршку у мање развијеним регионима Србије.

Након кризе изазване пандемијом COVID-19, посебан фокус биће такође стављен на јачање капацитета за надзор и реаговање на заразне болести као и на запошљавање, образовање и социјалну заштиту најугроженијих, са укупно 25 милиона евра.
Више информација о пакету у приложеном инфографику.

О Европској унији у Републици Србији:
ЕУ је далеко највећи донатор, инвеститор и трговински партнер ка Србији, са више од три милијарде евра бесповратне помоћи у Србији кроз разне пројекте од 2001. године. Сваке године ЕУ донира око 200 милиона евра за социјални и економски развој Србије. 
Током кризе COVID-19, ЕУ је издвојила 15 милиона евра за хитну помоћ. Као део ове помоћи, ЕУ је купила укупно 75 респиратора, 50 монитора за интензивну негу, 100 тријажних контејнера са опремом, 800 000 маски, 100 концентратора кисеоника, 300 инфрацрвених термометара, два ПЦР уређаја за тестирање и реагенсе за 25000 тестова на COVID-19, као и финансирала 15 карго летова за Србију, за пренос медицинске опреме. Током пандемије обезбеђено је такође 200 000 евра помоћи у пакетима хране и хигијенских средстава за преко 15000 најрањивијих суграђана.