Ј. Јоксимовић: У реформи правосуђа квалитет важнији од брзине

28. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: У реформи правосуђа квалитет важнији од брзине

Србија је акценат ставила на квалитет, а не само на брзину у реформи правосуђа, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, уз напомену да наша земља ни у одређеним областима владавине права ни сада не заостаје за појединим чланицама ЕУ.

Јоксимовић је истакла да је Србија једина земља која преговара по стриктним методолошким условима  и да је на почетку преговарачког процеса морала прво да отвори поглавља 23 и 24 , као и поглавље 35 које се односи на нормализацију односа Београда и Приштине.

„Такође, сва поглавља која је Србија до сада отворила, могла су да буду отворена само уколико је препознат напредак наше земље у области владавина права“, рекла је Јоксимовић на питање аустријских новинара зашто Србија није одлучнија у реформи правосуђа, а после церемоније примопредаје хуманитарне помоћи Аустрије Србији. 
Јоксимовић је нагласила да је реформа правосуђа захтеван посао и да је Србија већ имала  „епски“ неуспели покушај реформе правосуђа из 2009. године који је, како каже, много коштао Србију.

„Ми смо фокус ставили на квалитет. Реформе у правосуђу су темељне и свеобухватне и захтевају време. Нису једноставне, али су озбиљне и дубоке“, навела је министар.
Додала је да треба радити још много на реформи правосуђа јер је то, истакла је, пре свега интерес грађана.

„Ту заиста нема дилеме. Ми смо спремни да примимо одређене критике, али и да се препозна оно што је до сада урађено“, навела је Јоксимовић.

Упитана када ће се Србија определити по којој ће методологији водити даље преговоре са ЕУ, министар је рекла да питање методологије није обавезујуће у смислу да Србија или Црна Гора, као земље које су дубоко у приступном процесу, треба одмах да се определе, већ да им је остављено да процене.

За Јоксимовић, како каже, није спорна нова методологија, али је за Србију значајно да чује како ће тај модел бити примењен и како ће се вредновати досадашњи резултати.
„Идеја нове методологије треба да буде да убрза процес, а надамо се да ћемо добити неку врсту прецизности. У сваком од кластера Србија је већ нека поглавља отворила, па нас интересује да ли ће то значити да отварамо одједном све кластере и тиме значајно убрзамо процес или ће то значити нешто друго“, навела је Јоксимовић.

Додала је да Србија жели да чује разјашњење о томе и да ће се после тога изјаснити о методологији.

Извор: Танјуг