Подршка ЕУ у хигијенским и прехрамбеним производима за ромске породице

15. мај 2020. | Београд

Подршка ЕУ у хигијенским и прехрамбеним производима за ромске породице

Помоћ коју ЕУ континуирано пружа осетљивим друштвеним заједницама, па и у току пандемије корона вируса, наставља се и у наредним данима и након 1.000 пакета са прехрамбеним и хигијенским производима, још 375 пакета биће испоручено ромским породицама у Лебану, Врању, Нишу, Суботици и Ваљеву.

Скоро 1.000 ромских породица са више од 5.000 чланова које живе у Београду, Ваљеву, Нишу и Суботици добило је до сада од  ЕУ пакете са прехрамбеним и хигијенским производима, наведено је у заједничком саопштењу Министарства за европске интеграције, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Делегације ЕУ и УНОПС-а.

Ова активност спроводи се у сарадњи са Министарством за европске интеграције, Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (СИПРУ), као и  локаним кризним штабовима како би се осигурало да помоћ стигне до најугроженијих суграђана. Саму набавку и дистрибуцију помоћи спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

„Веома ценимо подршку коју смо као држава добили од својих међународних партнера и без које се не бисмо тако успешно носили са свим изазовима које је пред наш здравствени систем и читаво друштво поставила епидемија COVID-19“, рекла је Зорана Михајловић, потпредседница владе и председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији Зорана Михајловић.

У кризним ситуацијама, важно је да посебно водимо рачуна о потребама оних чланова друштва који припадају осетљивим групама, истакла је она.
„Хвала ЕУ и УНОПС-у на подршци у овим тешким тренуцима за Србију и очекујем да наставимо да заједно радимо на побољшању положаја Ромкиња и Рома у Србији“, поручила је Михајловић.

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор  Јадранка Јоксимовић тим поводом је рекла:
„Кризе попут ове изазване ширењем вируса COVID-19 највише погађају наше најрањивије суграђане и зато је неопходно да их посебно подржимо када је то најпотребније. Ми настојимо да покажемо солидарност са свим угроженим групама грађана и ова подршка у прехрамбеним и хигијенским пакетима која ће стићи до више од 6.500 припадника ромске заједнице, је један део укупне подршке коју спроводимо у Србији уз финансијску помоћ ЕУ“.

Европска унија је, у оквиру свог глобалног одговора за борбу против актуелне пандемије, вредног 15,6 милијарди евра, определила иницијалну подршку Србији од 93 милиона евра како за хитне тако и за краткорочне и средњорочне мере у санирању здравствених, економских и социјалних последица ове здравствене кризе. 

„У овим тешким временима морамо бити једни уз друге и подржавати најосетљивије становништво, више него икада. Европска унија је, у оквиру пакета подршке за Србију за борбу против вируса COVID-19, уложила 200.000 евра како би помогла рањивим заједницама. На овај начин, ЕУ је пружила помоћ преко 1.000 ромских породица са преко 5.000 чланова у четири места у Србији, али и обезбедила помоћ за 14.000 жена и старих људи у 50 удаљених општина у Србији“, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Ово становништво, навод Фабрици, било је посебно осетљиво током ове кризе, поврх здравственог ризика коме смо сви изложени услед корона вируса. 
„ЕУ ће наставити да им свима помаже. Нико не сме бити запостављен“, додао је Фабрици.

Пакети помоћи за ромску заједницу који садрже средства за хигијену као и основне прехрамбене намирнице попут брашна, шећера, уља, пиринча, конзервираних месних и рибљих производа, испоручени су уз подршку четири организације цивилног друштва: Центра за интеграцију младих из Београда, Асоцијације координатора за ромска питања из Ваљева, Лиге Рома из Ниша и Едукативног центра Рома из Суботице. 

Председник Сталне конференције ромских удружења грађана (СКРУГ) - Лига Рома из Ниша Осман Балић каже да иако је цело друштво погођено пандемијом вируса COVID-19, да је  ромска заједница економски додатно угрожена, јер скоро 70 одсто ромске популације ради у неформалном сектору односно живи од скупљања секундарних сировина.
„Током месец и по дана ванредног стања они су углавном били без прихода, зато се посебно захваљујемо ЕУ на овој издашној помоћи“, рекао је Балић.

Европска унија наставља да пружа подршку рањивим групама становништва, у чије унапређење положаја је током последњих седам година уложено више од 40 милиона евра, наведено је у саопштењу.

Извор: Танјуг