Ј. Јоксимовић: И Србија и ЕУ положиле тест солидарности

08. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: И Србија и ЕУ положиле тест солидарности

Србија и Европска унија су показале  узајамну солидарност у суочавању са пандемијом корона вируса, а сада заједнички треба да се усмере ка економском опоравку, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. 

Јоксимовић је у емисији „Око“ на РТС рекла да је пандемија корона вируса била тест за све, прво за системе сваке појединачне чланице ЕУ и њихове спремности или неспремности за суочавање са тим проблемом, тест солидарности унутар саме Уније и тест солидарности ЕУ и Западног Балкана. 
„Ипак смо положили тест наших односа и настављамо сарадњу и на трагу смо стратешки унапређених односа“, поручила је Јоксимовић. 

Нагласила је да Србија и ЕУ нису „ад хок“ и моментални партнери, него стални, системски и трајни партнери. 

„Наши односи су односи стратешког партнерства засновани и на уговорном односу“, рекла је Јоксимовић и навела да се Србија успешно суочила са пандемијом управо кроз стварне реформе, а не козметичке, које је спровела уз подршку ЕУ. 

Упитана о критикама на подршку ЕУ Србији на почетку епидемије и помоћи коју смо добили од Кине и Русије, Јоксимовић каже да ми, као озбиљна земља, не треба да вагамо и меримо ко је дао помоћ и колико, јер је у условима пандемије обавеза свих да помогну свима колико су у могућности. 

Навела је да је 15. марта у Србији проглашено ванредно стање, а да смо већ 20. марта потписали уговор о првих 7,9 милиона евра помоћи од ЕУ, те нагласила да је ЕУ промптно реаговала на нашу иницијативу коју је упутила комесару за проширење Оливеру Вархејију.

Подсетила је и да је из ЕУ одмах по нашој иницијативи одлучила о пренамени 93,4 милиона евра европских фондова, од којих је 15 милиона евра за хитне медицинске набавке у Србији.

Каже и да је 78 милиона евра намењено за постпандемијски опоравак економије.

Јоксимовић је рекла да је на недавном Самиту ЕУ-Западни Балкан вреднована помоћ коју је Србија упутила региону и Италији.

„Једина смо земља из региона која је део Тима за Европу, учествовали смо на донаторској конференцији и донирали смо два милиона евра за вакцину“, рекла је Јоксимовић. 

Каже и да је спремно пет поглавља за отварање, те да очекује отварање нових поглавља од краја хрватског председавања ЕУ. 

Извор: Танјуг