Ј. Јоксимовић: Србија успешно одговорила на кризу због спроведених реформи

03. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија успешно одговорила на кризу због спроведених реформи

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, подсећајући да је криза након Другог светског рата изнедрила ЕУ, каже да сматра да ће криза изазвана пандемијом вируса корона трансформисати Унију, а верује и оснажити.

Јоксимовић је за ТВ Б92, коментаришући наводе да је изостала европска солидарност приликом пандемије вируса корона, казала да је по избијању пандемије кренула јагма на тржишту медицинске опреме и дошла је одлука која је изазвала буру незадовољства што, како је прецизирала, није била забрана, већ се тражила ауторизација од држава од којих би се куповало, што у пракси доводи до тога да се теже спроведе.

„Ми смо годинама учени да прво помогнемо себи, да бисмо могли другима да помогнемо. Међународни односи су позорница укрштања интереса и пријатељстава с времена на време. Србија је успешно одговорила на кризу не зато што нам је помогла ЕУ, Кина или било ко други, већ зато што смо годинама кроз процес евроинтеграција радили и спроводили реформе, улагали у здравствени систем и то много из новца ЕУ“, истакла је министар.

Упитана да прокоментарише то што нам је помоћ прво стигла из Кине и Русије, па тек онда из ЕУ, Јоксимовић је казала да ако се мери ко је први помогао испоставља се да је ипак ЕУ прва помогла јер је, како каже, 15. марта уведено ванредно стање у Србији, а она је 16. марта у договору са председником Вучићем писала комесару Вархејију и тражила пренамену средстава, што нам је и дозвољено.Са шефом Делегације ЕУ Семом Фабрицијем је 20. марта потписала првих 7,5 милиона евра, од 94 милиона који су одобрени за пренамену, подсећа Јоксимовић и додаје да је кинеска драгоцена помоћ и у материјалу и експертима стигла 21. марта, а руска 3. априла.

Додаје да смо значајну помоћ добили и од Норвешке, САД, УАЕ.

„Не желим да умањим, нити да пренагласим ниједну помоћ, свака је добродошла“, наглашава министар.Подсетила је да је од пренамењених средстава ЕУ до сада купљено 75 респиратора, који још увек нису стигли јер неке друге земље, неевропске, имају рестрикције на извоз, али ће и они стићи у наредних десетак дана.

Према њеним речима, купили смо 800.000 маски које су допремљене, 100 тријажних контејнера који су стављени широм Србије, 100 монитора, стационарних кисеоника, тестова.

Из Норвешке помоћи смо купили 45 респиратора, део је стигао, део није, додаје Јоксимовић.

„Али, све ово што ћемо имати за економски опоравак, највећи део ће бити из ЕУ“, истакла је и захвалила се свима на помоћи наводећи да смо и ми послали помоћ Италији, на чему је захвална председнику Вучићу што је покренуо ту иницијативу.Поручила је свима да се не играју геополитичких игара истакавши да се ради о глобалној пандемији и додала да је Кина помогла и другим земљама у свету, па и САД.

„Сада није време за геополитичке игре утицаја, него за заједнички одговор. Свака помоћ је добродошла, послала нам је и Мађарска, то је европска земља, а да не говорим колико смо улагали из европских фондова у здравствени систем“, наглашава Јоксимовић.Упитана да ли ће наш процес евроинтеграција бити успорен због сарадње са „истоком“, Јоксимовић каже да то није тачно и да ми у том процесу имамо други проблем.

„Када чујем неке приче ја се питам да ли се неко прави наиван и не види да се у свету дешава прерастројавање односа, интереса. Наш је интерес да покажемо да нас у време пандемије не интересују политичке игре утицаја, него да помогне свако свакоме колико може. Србија треба да буде одговорна јер смо значајна земља у региону, сигурно једна од најзначајнијих, а имамо добре односе и са земљама ЕУ, САД, Кином, Русијом“, казала је.

Додаје да Србија у овом тренутку има разумну добру спољнополитичку позицију, што не значи да се то неће мењати.

Одговарајући на питање колико корона удаљава Србију од чланства у ЕУ, Јоксимовић каже да ако наставимо да спроводимо реформе на један одрживо добар начин, онда нас корона заправо приближава ЕУ.„И то управо због разумевања да ће се кризе појављивати и да ћемо морати заједно да их решавамо“, истиче.

Захваљујући се свима који су нам помогли током пандемије, Јоксимовић је казала да је Србија добро функционисала укупно гледано, а да је то резултат, према њеном схватању, реформи које смо спроводили у оквиру европских интеграција.

Извор: Танјуг