Ј. Јоксимовић: ЕУ ће повећати средства за опоравак Србије и ЗБ

30. април 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ ће повећати средства за опоравак Србије и ЗБ

Досадашња улагања и намера ЕУ да помогне и подржи опоравак након пандемије је од велике важности за подстицање краткорочног и дугорочног опоравка како Србије, тако и читавог региона, али и значајан подстрек реформском процесу и приближавању региона ЕУ, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовић је учествовала данас у видео конференцији министара спољних и европских послова Западног Балкана и европског комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархеија, у сусрет предстојећем видео Самиту лидера ЗБ и ЕУ.

Како је саопштило Министартсво за европске интеграције, на конференцији је оквирно представљена Комуникација Европске комисије, сачињена с циљем доприноса и подршке Комисије Западном Балкану у решавању последица Ковид-19 и социо-економском опоравку региона након пандемије, а која ће бити важан део агенде видео Самита ЕУ-ЗБ 6. маја 2020. године.Том приликом, комесар Вархеји је представио позиције и планове ЕК уочи састанка ЕУ-Западни Балкан на највишем нивоу, нагласивши да упркос новонасталој кризи, Западни Балкан остаје у фокусу ЕУ.

Он је истакао да се наведеном Комуникацијом указује на финансијску помоћ коју је ЕУ наменила западнобалканским партнерима, а која свеукупно износи 3,3 милијарде евра.Такође, истакао је да ће ЕУ наставити да издваја значајна средства која нису део садашњег финасијског пакета, и да ће фокус ЕУ бити на дугорочним плановима помоћи региону Западном Балкану, пре свега кроз Економски развојни и инвестициони план који ће бити представљен на јесен.

Истовремено, комесар је најавио иницијативу за повећање грантова Западном Балкану, а не само кредитних линија, посебно за регионалне инфраструктурне пројекте из области трансевропских мрежа (енергетика, транспорт, дигитална мрежа и зелена агенда).

Јоксимовић је истакла да је настала криза била својеврстан „моменат истине“ за ЕУ и регион и констатовала да је у целини гледано тест кредибилног партнерства и солидарности положен.Говорећи о Самиту лидера ЗБ-ЕУ, Јоксимовић је изразила очекивање да ће предстојећи Самит бити прилика да ЕУ пошаље јасну политичку поруку конкретне подршке региону, али и прилика да се валоризује остварени напредак и потврди европска будућност региона и направи листа приоритета за подршку региону путем најављеног Економског и инвестиционог плана ЕУ.

Она је нагласила да је Србија захваљујући одговорном приступу економским и политичким реформама током претходних година показала да је дорасла глобалном изазову какав је Ковид-19, и да наставља са реформским процесом уз подршку наших европских партнера и захваљујући општој сагласности ЕК да Србија и регион треба да буду укључени у све важније иницијативе и пројекте.

Министар је указала да је Србија током кризе понудила помоћ готово свим партнерима у региону, а да је значајно помогла и тешко погођеној Италији као држави чланици ЕУ.

У том смислу, Самит ће уједно бити прилика да се истакне заједничка спремност да унапређујемо сарадњу по свим кључним питањима, рекла је Јоксимовић.

Она је изразила посебну захвалност комесару Вархеију на спремности да се лично ангажује и промптно реагује на молбу Србије и региона током кризе да се пренамене неутрошена средства из националних ИПА фондова.

Извор: Танјуг