Ј. Jоксимовић: Италија високо цени наш гест солидарности

25. април 2020. | Београд / Рим

Ј. Jоксимовић: Италија високо цени наш гест солидарности

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Србија гестом слања помоћи Италији показала да је права европска нација.


Србија је данас послала Италији и њеном народу помоћ у виду медицинске опреме, која је авионима са аеродрома Никола Тесла у пратњи министра Јоксимовић допремљена у Рим.

„Ми смо данас са аеродрома у Београду уз присуство председника Вучића и амбасадора Италије у Србији господина Ло Каша, испратили овај авион помоћи коју смо определили за Италију и италијански народ и, пре свега, за оне који се тешко боре од почетка ове страшне пандемије у Италији, пре свега медицински радници. Управо због тога председник је определио значајну помоћ Владе Републике Србије, која се огледа у четири милиона заштитних маски, милион рукавица и 100.000 заштитних одела“, рекла је Јоксимовић Танјугу.

Како је навела, министар спољних послова Луиђи Ди Мајо пренео је искрену захвалност за тај гест.

„То је нешто што је толико значајно, и мени је овде министар Ди Мајо пренео искрену захвалност, не само због геста, који је и те како пријатељски, на крају крајева, ми смо га искрено и упутили, без икаквих очекивања да ћемо нешто у будућности за узврат добити, или да показујемо било какву врсту таквог односа. Имајући у виду колико је Италија помогла Србији када су 2014. године биле поплаве у нашој земљи, колико италијанских компанија ради у Србији, колико људи флуктуира на релацији Италија - Србија, колико ми заиста доживљавамо италијански народ као близак и пријатељски, а мислим и да Италијани грађане Србије доживљавају као пријатељски народ, одлучили смо да донирамо оно што је део наших залиха, које смо ми купили, а којих имамо довољно у овом тренутку. Дакле, нико није неодговорно процењивао да ли можемо да пошаљемо одређени број или не, ово је заиста у односу на реалне залихе које Србија има и које су за нас у овом тренутку довољне, одлучили смо да један део заштитне опреме пошаљемо Италији којој је то врло потребно“, навела је министар.

Она је истакла и да Србије није заборавила помоћ коју је Италија пружила током мајских поплава 2014. године.

„Нисмо заборавили сву помоћ коју смо добијали када су биле поплаве и сада у овим тешким тренуцима за целу Европу. Србија показује своје право лице и сигурна сам да ових скоро пет милиона, што маски, што рукавица, када погледате да ми имамо шест милиона људи, отприлике је скоро сваки грађанин по једну маску или заштитне рукавице поклонио онима којима је то у Италији најпотребније. Заиста сам почаствована што сам могла да пренесем ову поруку председника Вучића италијанском народу и италијанској влади. Настављамо да сарађујемо и даље и надамо се да ће и када прође овај тежак период да ћемо се сви сетити ко је како делао и ко је како радио. Мислим да је то наук за будуће догађаје и године које су пред нама, а Србија припада европској породици. Србија ће као будућа чланица Европске уније знати да покаже и способност и капацитет и солидарност, хуманост и поштовање“.

Јоксимовић је истакла значај донације за Италију, али и за саму Србију, која је показала да припада европској породици народа.

„Подсетићу грађане да још увек, иако постоји наравно могућност на европском тржишту да купимо медицинску опрему, једина компонента, једини артикал који још увек није доступан за куповину су заправо заштитне маске, зато што су толико тражене, зато што их је тешко и производити. Тако да мислим да заиста ово има велики значај за Италију, а мислим да има велики значај и за наше грађане. Мислим да смо ми показали овим гестом да смо права европска нација, а ја кад кажем права европска то значи да Европа, независно од тога да ли сте чланица ЕУ или сте европска земља-кандидат, у овом случају Србија, не можете да причате о солидарности као о некој празној флоскули која лепо звучи, а не значи ништа“.

„Ово су гестови којима се показује да заиста припадамо европској породици народа, да очекујемо да и сви други онолико колико су у могућности помогну другима, јер заиста прича о солидарности се показује онда када прођу сунчани дани и када нема више сунца на хоризонту, а ових чини ми се месец и нешто дана није било сунца на европском хоризонту, али морате и тада да причате са неким, морате и тада да сарађујте, морате и тада да покажете да имате на кога да рачунате и на кога можете да се ослоните“.

Како је истакла, Европска унија је после почетног несналажења успела да се организује и да на прави начин помогне своје чланице које су се нашле у борби са корона вирусом.
„Мислим да поред тог почетног несналажења ЕУ, да се ипак ЕУ организовала. Мени је сада и министар Ди Мајо потврдио да је ЕУ пуно помогла и својој чланици Италији и реорганизовали се, вратили се у колосек сви заједно, а ево и Србија упоредо корача тим европским политикама солидарности и заједништва“.

Како каже, поносна је на гест председника Србије и српске Владе, јер смо ми у Србији научили шта су то тешка времена.

„Ја сам заиста поносна на гест председника Вучића и наше Владе зато што то показује да смо ми људи који су, нажалост током своје историје, научили шта значи тешко време - тешко време, тешко бреме. Није никада лако када сте сами и мислим да зато управо наш гест добија на додатном значају и, што се тога тиче, ја сам пренела Италији, наравно и свим другима, да на Србију могу да рачунају и да Србија стоји уз италијански народ. Као што је и написао председник Вучић на овој симболичној кутији са материјалом, поред осам авиона који ће полетети, данас четири, у идућим данима други, где пише победићемо заједно и будите снажни Италијани, држите се Италијо, Србија је уз вас“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг