Широм Србије наставља се поставка контејнера за тријажу, које финансира Европска унија

21. април 2020. | Београд

Широм Србије наставља се поставка контејнера за тријажу, које финансира Европска унија

Након што је 21 контејнер за тријажу и хитну негу пацијената, потенцијално заражених вирусом КОВИД-19, постављен током претходне две недеље у 15 здравствених установа, од којих се већина налази у Београду, постављање нових контејнера наставља се широм Србије.

Ови контејнери, од којих је сваки опремљен креветом за преглед, столом са две столице, бесконтактним термометром, мањим контејнерима за медицински и инфективни отпад и кантом за отпатке, важан су сегмент у укупној борби са пандемијом и фактор превенције јер омогућавају спречавање уласка потенцијално заражених особа у здравствене установе.

„У сарадњи са Делегацијом ЕУ и УНОПС-ом, Министарство за европске интеграције наставља набавку најнеопходније опреме која осигурава ефикасну и безбедну тријажу пацијената чиме се спречава даље ширење заразе у здравственим установама и штите доктори и медицински радници који носе најтежи терет у борби против Ковид-19. Контејнери за тријажу представљају део укупног пакета хитне помоћи за коју је ЕУ определила 15 милиона евра одакле су набављени маске, термометри, а очекујемо у наредном периоду респираторе, вентилаторе, мониторе и другу медицинску опрему“, изјавила је министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић.  

Набавка и монтажа укупно 100 контејнера део су пакета помоћи ЕУ од 4.9 милиона евра, који су 3. априла потписали шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф УНОПС-а у Србији Микела Телатин. Ова донација намењена је за набавку неопходне медицинске опреме - респиратора, лабораторијске опреме и тестова, монитора интензивне неге, бесконтактних термометара и заштитне опреме, који у Србију стижу током априла и маја.

„Срећан сам и поносан што видим да се контејнери постављају широм Србије, од Бујановца до Сенте и од Београда до Неготина, јер ефикасна тријажа игра кључни фактор у спречавању ширења корона вируса. Здравствени радници, који су у првим редовима ове борбе, морају бити заштићени, тако да могу да помогну и свима нама. Уз 800.000 заштитних маски које су стигле у суботу 18. априла, постављање контејнера такође ће помоћи медицинском особљу да одговори на кризу са најмањим ризиком по себе. Такође сам задовољан што се сви контејнери производе у Србији, уз подршку ЕУ средстава. То знатно смањује време инсталације и истовремено подржава локалну економију и заштиту радних места. Заједно са хитном здравственом помоћи у вредности од 15 милиона евра, економија и радна места су друго кључно подручје где је ЕУ најавила значајна средства за Србију. Најављена донација од 78 милиона евра усмерава се за мере економског опоравка у Србији“, истакао је Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Набавку тријажних контејнера и остале медицинске опреме спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге - УНОПС, која је глобално покренула механизам за хитне набавке.

„Велико нам је задовољство зато што можемо да подржимо Европску унију у набавци неопходне опреме и Владу Србије у борби против пандемије. Улажемо све своје напоре како бисмо омогућили да приоритетна опрема, која ће обезбедити добру медицинску негу, али и спасити животе, дође до здравствених установа у Србији, и до њених грађана“, рекла је Микела Телатин, шеф УНОПСа у Србији.

Извор: Влада Републике Србије