Јоксимовић посланицима ЕП: Мере сличне или једнаке европским

17. април 2020. | Београд

Јоксимовић посланицима ЕП: Мере сличне или једнаке европским

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је, имајући у виду ситуацију са којом се суочавају државе чланице Европске уније, регион и цео свет, Србија недвосмислено показала да је озбиљна и одговорна држава, а да су донете мере једнаке или врло сличне мерама које се примењују и у државама чланицама ЕУ.

Јоксимовић је за Танјуг, упитана како коментарише писмо групе од 21 посланика Европског парламента у којем указују на „изузетно забрињавајућу ситуацију у Србији по питању уставних и људских права“, рекла да је мишљења да је писмо, у којем се, како наводи, пренаглашено критикује и изражава забринутост због уведених мера, циљано веома политизовано.

„Србија као одговорна држава кандидат за чланство у ЕУ и приступајућа држава, правовременим мерама које је предузела у погледу борбе против пандемије изазване вирусом КОВИД-19, још једном је потврдила да може значајно и делотворно да допринесе креирању стабилног заједничког европског одговора на кризе, што је чињеница која се не може оспорити паушалним писмима и оценама“, навела је Јоксимовић.

Она каже да је сада, када је примарна одредница заштита живота и здравља грађана, у околностима када се цео свет суочава са кризом без преседана и када не заседају у пуном капацитету ни институције ЕК, нереално очекивати да Народна скупштина буде функционална у пуном капацитету и да европски посланици буду више забринути за ситуацију у Србији, него ситуацију у самој ЕУ и својим матичним државама.

„За Владу Србије аргументоване критике нису никада представљале проблем. Али у овом писму се ипак ради о политички пристрасном и недоследном односу појединих европских парламентараца према Србији и њеним грађанима“, навела је Јоксимовић.

Извор: Танјуг