Информације Актуелности

У Београд стижу још два авиона - Опрема купљена од стране Србије, а превоз плаћа ЕУ

1. април 2020. | Београд

У Београд стижу још два авиона - Опрема купљена од стране Србије, а превоз плаћа ЕУ

На аеродром „Никола Тесла“ данас су слетела још два авиона, који превозе медицинску опрему и материјал коју је Србија обезбедила за борбу против КОВИД-19.

Европска унија у потпуности финансира трошкове летова као део пакета од 15 мил ЕУР помоћи у хитним ситуацијама како би се Србији помогло у борби против КОВИД-19.

Ови летови које је организовао УН Програм за развој (UNDP), омогућaвajу најбржу могућу доставу опреме и материјала јер је коришћењем великог карго авиона максимално искоришћен простор, уштеђено је драгоцено време и трошкови.

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор и координатор донаторске и развојне помоћи Јадранка Јоксимовић и Министарство за европске интеграције свакодневно и интензивно раде са Европском унијом и билатералним партнерима. "Изазови су исти, сарадња и ефикасна солидарност једини су начин да се боримо против пандемије. Захваљујем Делегацији ЕУ у Србији и амбасадору Сему Фабрицију на промптној реакцији на моју молбу за додатним финансирањем летова за допремање медицинске опреме. Настављамо да радимо!” изјавила је Јоксимовић.

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици рекао је овом приликом: „Читав свет бори се против КОВИД-19 и ово су тешка времена која захтевају велику солидарност. Са Србијом свакодневно сарађујемо на заштити здравља њених грађана и пружању подршке. Са данашња два имамо укупно четири теретна авиона до сада чије транспортне трошкове финансира ЕУ, а који доносе важан медицински материјал за помоћ Србији у борби против КОВИД-19. Очекује се да ће још теретних авиона доћи у наредних неколико дана. Ова подршка део је 93 милиона евра финансијског пакета за Србију, који је комесар Вархеји најавио прошле недеље.“

Још један лет који финансира ЕУ са медицинским материјалом који је Србија обезбедила очекује се да слети сутра.

Европска унија је партнер Србије, највећ инвеститор, трговински партнер и донатор. Од почетка преговора о приступању Србије 2014. године, ЕУ је донирала Србији готово две милијарде евра бесповратних средстава за подршку модернизацији земље.

Само у здравствени сектор, ЕУ је у протекле две деценије Србији одобрила кроз бесповратну помоћ и кредите 450 милиона евра како би систем постао модернији и отпорнији.

Извор: Танјуг