Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Сарадња са Мађарском у превазилажењу последица COVID19

31. март 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Сарадња са Мађарском у превазилажењу последица COVID19

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић обавила је данас конференцијски разговор са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом.

Јоксимовић и Сијарто разменили су информације о мерама које се примењују у Србији и Мађарској, у борби против COVID-19. Посебно су се осврнули на проблеме са којима се велики број земаља суочава у набавци медицинске опреме, и начинима како можемо да сарађујемо у овом сегменту.


Јоксимовић је овом приликом упознала Сијарта са ситуацијом у Србији и представила хитне мере које су предузете или се планирају у циљу смањења ризика и успостављања контроле над даљим ширењем COVID-19. Она је такође указала на хитне мере макроекономске и фискалне политике које су предузете како би се пружила подршка привредном сектору са посебним фокусом на мала и средња предузећа и предузетнике и одговорило на тренутне негативне последице заустављања привредних кретања.
Сијарто је похвалио напоре које Влада Србије предузима у циљу заустављања ширења вируса и пружио подршку краткорочним мерама које су предузете у циљу заштите грађана и привреде. Посебно је похвалио мере које су предузете у претходном периоду чиме је створен одговарајући фискални простор за амбициозан план економског опоравка.


Јоксимовић је информисала мађарског колегу Сијарта о досадашњој помоћи ЕУ у борби против COVID19, и нашим очекивањима да ће се у наредном периоду та подршка појачати зарад јачања здравственог система, а посебно у циљу социо-економског опоравка Србије и наших грађана. Јоксимовић, која је у сталном контакту са Сијартом, се захвалила Мађарској на подршци и сарадњи.


Извор: Танјуг