Ј. Јоксимовић: Залихе медицинске опреме ЕУ биће доступне и Србији кроз Механизам цивилне заштите ЕУ

19. март 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Залихе медицинске опреме ЕУ биће доступне и Србији кроз Механизам цивилне заштите ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и МЕИ су у сталном контакту са међународним партнерима у циљу идентификације конкретних инструмената подршке националним институцијама укљученим у борбу против пандемије корона вируса.

С тим у вези, министар Јоксимовић је изјавила да је Европска унија данас донела једну од најзначајнијих одлука од почетка ове кризе, а која би већ сутра требало да ступи на снагу - формирање хитне залихе медицинске опреме (респиратора, заштитне опреме, вакцина и лекова, лабораторијска средства) у вредности од 50 милиона евра које ће се налазити у једној или више држава чланица ЕУ с намером да обезбеди брзу реакцију у случају недостатака ове опреме у једној од држава која је погођена пандемијом, а опрема ће бити дистрибуирана преко Механизма цивилне заштите ЕУ.

„За нас је важно што смо од 2014. године успели да укључимо Србију у Механизам за цивилну заштиту ЕУ, што нам омогућава да са истим правима као и пуноправне чланице ЕУ будемо корисници овако значајне подршке“, рекла је  Јоксимовић.

До сада, напоменула је министарка Јоксимовић, ЕУ није имала залихе поменутих медицинских средстава па је ова одлука ЕУ значајна како за државе чланице тако и за Србију која је приступајућа земља и пуноправна чланица Механизма за цивилну заштиту ЕУ.

Иначе у Механизму цивилне заштите учествују све државе чланице ЕУ али и Србија, Исланд, Норвешка, Северна Македонија, Црна Гора и Турска од земаља које нису чланице ЕУ.

Извор: Танјуг