Ј. Јоксимовић тражила од ЕК пренамену ИПА за корону

16. март 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић тражила од ЕК пренамену ИПА за корону

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упутила је данас званично писмо Комесару за суседску политику и преговоре о проширењу Оливеру Вархејију са молбом да Европска унија омогући пренамену неутрошених средстава из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА)  у циљу предузимања мера за превенцију и сузбијање последица епидемије корона вируса у Републици Србији. 

Ова средства која би у договору са Европском комисијом (ЕК) била прецизирана, биће намењена пружању подршке националним институцијама и органима ангажованим у борби против ширења епидемије и ефективног одговора на њене последице по грађане и друштво Србије, нагласила је Јоксимовић. 

У писму су наведене основне мере и активности које Србија предузима да спречи даље ширење вируса, пружи адекватну негу свим зараженим грађанима а нарочито старијим лицима, те да у што већој мери санира и сузбије даље последице епидемије.

Јоксимовић је навела да Влада Србије активно ради на коришћењу свих доступних финансијских и других средстава и капацитета. Она је истакла да ће европске земље - чланице, кандидати и потенцијални кандидати, само заједно и исказујући истинску европску солидарност, моћи да одговоре на овај глобални изазов.

Извор: Танјуг