Ј. Јоксимовић: Одржавање отворене комуникације Србије и Француске

04. март 2020. | Париз

Ј. Јоксимовић: Одржавање отворене комуникације Србије и Француске

Другог дана посете Паризу, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се и са специјалним саветником француског председника Емануела Макрона за ЕУ Клемоном Боном, након којег је оценила да континуитет одржавања састанака на високом нивоу са француским званичницима показује да Француска одржава отворену комуникацију са Србијом.

Јоксимовић, која се у Паризу састала и са министарком за европске послове Француске Амели де Моншалан, као и представницима Групе пријатељства Француска - Србија у француском парламенту, оценила је ову посету врло важном и корисном која се, како каже, десила у правом тренутку. 

„Овим се показује и да Француска држи отворену комуникацију на високом нивоу са Србијом, што је за нас и велика част и израз поштовања и ми на исти начин узвраћамо Француској и желимо њихово присуство у Србији како економски, тако и политички. Посета је заиста важна, добра и настављамо сарадњу“, казала је Јоксимовић.

Према њеним речима, са саветником Боном разговарала је и о ЕУ и ономе што је најважнија тема и за Француску, а то је будућност ЕУ и улога Француске у ЕУ.

„Разговарали смо и о томе како је председник Макрон својом прошлогодишњом посетом Београду додатно отворио многе канале комуникације, знатно побољшао односе и отворио врата бољим односима Србије и Француске”, каже Јоксимовић. 

Председник Србије Александар Вучић је то на прави начин прихватио и на добробит и на корист Србије искористио, наводи Јоксимовић и додаје да и председник Макрон и његови саветници веома цене председника Вучића и његову одговорну политику и у региону као и по питању унутрашњих реформи и по питању стабилизације економије Србије. 

„То се заиста високо цени овде у Паризу и у кабинету председника Макрона“, наводи Јоксимовић.

Како каже, Француска позиција је доста прагматичнија и у односу на нека питања која се тичу и дијалога Београда и Приштине, односно наставка дијалога.

„Током састанка, саветник Бон је нагласио да они очекују да Приштина у потпуности укине таксе на робу из централне Србије и да онда може и треба да се разговара о наставку дијалогу Београд - Приштина“, наводи Јоксимовић.

Каже и да је поновљено да је примећена одговорна политика председника Вучића и Србије и по том значајном питању и додаје да Србија никада ниједну тему не избегава.
„То су све теме које су део наше политичке стварности и за нас је врло важно да постоји извесно разумевање и Француске и председника Макрона по питању обавеза које имају обе стране, али у овом случају и обавезе Приштине за укидање такси да би онда могло да се разговара о наставку дијалога“, истиче Јоксимовић оцењујући да су те поруке веома важне.

Министар Јоксимовић је и током састанка са саветником Боном нагласила да председник Вучић изузетно уважава позиције председника Макрона по питању и регионалне стабилности и регионалне политике и уопште улоге Србије у том процесу. 

На састанку је разговарано и о новој методологији за проширење коју је предложила Европска комисија, а Јоксимовић каже да је поновила ставове које је навела и министарки Моншалан - да Србија очекује да се прецизније разради могућност примене те методологије на оне који већ преговарају, али да у сваком случају, Србија не види лошу намеру, што је и најважније.

„Кроз детаљну анализу ћемо донети одлуку о томе“, додаје министар Јоксимовић.

Извор: Танјуг