Ј. Јоксимовић: Ништа епохално ново, анализираћемо да ли има нешто стимулативно

04. фебруар 2020. | Брисел

Ј. Јоксимовић:  Ништа епохално ново, анализираћемо да ли има нешто стимулативно

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оцењује да нова методологија процеса приступања ЕУ неће донети велику промену приступних преговора. Она каже да Србија већ преговара по врло стриктним условима и да има капацитете да преговара по свакој методологији.

„Ми радимо свој посао и ако могу да кажем сигурна сам да ћемо стићи на свој циљ. Без пречица и уз све препреке сигурна сам да ће Србија можда и прва стићи на свој циљ“, поручила је Јоксимовић у Бриселу.

Јадранка Јоксимовић је најавила да ће комесар за проширење Оливер Вархеји у среду 5. фебруара, у Бриселу званично представити нову методологију процеса приступања, коју ће, дан касније, представити и у Београду, у оквиру своје прве званичне посете Србији.
Јоксимовић каже да постоји конфузија око нове методологије и њене евентуалне примене на Србију.

Она објашњава да је суштина заправо питање како ће се политика проширења у „политичком смислу позиционирати“ и како ће се ЕУ договорити „једним гласом” о томе да ли политика проширења остаје, убрзава се и да ли је виде као важан елемент јачања ЕУ у будућности.

„Методологија неће донети ништа епохално ново што ће потпуно променити концепт преговора. Србија већ преговара по јако ригидној и строгој методологији“, каже Јоксимовић.

Она додаје да се Србија у приступном процесу никада није бунила и поред ситуација због којих је могла да буде фрустрирана.

„Ми смо се договорили око такве стриктне методологије, прихватили услове и показали да, као земља прворазредних капацитета, можемо по свакој методологији да преговарамо“, наглашава Јоксимовић.

Министар за европске интеграције каже да ће Србија анализирати нову методологију и сагледати да ли има елемената за убрзање процеса.

Јоксимовић додаје да, према тренутно расположивим информацијама, можемо очекивати да ће се и у новој методологији ићи на принцип по коме Србија већ преговара, а то је да владавина права буде основ преговора и да ће сваки други напредак у преговорима зависити од владавине права.

„Што се тиче фондова, мислим да ће се ићи на то да се већ постојећи претприступни фондови појачају и да се више новца издвоји за земље у процесу преговарања“, каже Јоксимовић.

Она додаје да се може очекивати и јачање фонда за регионалне пројекте, али и да ће комесар Вархеји, на самиту у Загребу, представити напредно економски план за Западни Балкан, односно за земље у приступном процесу.

Јоксимовић оцењује да нова методологија неће обухватити раније најаве о евентуалном приступу земаља кандидата структурним фондовима ЕУ.

„Нико од кандидата није луд да буде против тога, али то би политички и по постојећим правилима било врло комплексно за спровођење у пракси. Постоје врло захтевни механизми и велика дебата унутар самих чланица ЕУ о доступности фондова, чак и за саме чланице Уније“, објашњава Јоксимовић.

Јадранка Јоксимовић посебно наглашава да ће Европска комисија поред повећања ИПА фондова, ићи и на подршку „Зеленом договору“ за Западни Балкан.

„То је много шира област од пројекта за заштиту животне средине. То представља план за трансформацију социоекономског развоја који се заснива на чистим технологијама и зеленом расту. Србија се ту, кроз све оно што је рађено у претходним годинама и Националним инвестиционим планом до 2025. године, добро уклапа и има шта да понуди“, закључује Јоксимовић.

Извор: Танјуг