Информације Актуелности

J. Јоксимовић: Нижи цензус- импулс европској вредности плурализма

14. јaнуар 2020. | Београд

J. Јоксимовић: Нижи цензус- импулс европској вредности плурализма

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је данас да се чуди „толиком опрезу” и да је изненађује коментар на иницијативу о смањењу изборног цензуса са пет на три одсто известиоца ЕП за Србију Владимира Билчика, који је рекао да се изборна правила не мењају у години избора.

Исто је, каже, и са изјавом председавајуће Делегације ЕП за Србију Тање Фајон која је, поред осталог, рекла да су радикалне промене изборних правила тако близу избора веома опасна тактика.
„Посебно ме изненађује коментар да се изборна правила не мењају у години избора, који је у својој изјави изнео известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик, као један од медијатора дијалога управо о побољшању изборних услова, у години избора, а на тему идеје иницијативе о смањењу цензуса са 5 на 3 одсто за политичке партије”, навела је Јоксимовић.

Она каже да толико недоследности и инверзивне логике може да очекује од представника дела опозиције којој, како наводи, ни смањење цензуса на три одсто тешко да би омогућило улазак у Парламент, али да се од медијатора из ЕП очекује више привржености плурализму демократске политичке утакмице, која се овим предлогом свакако оснажује, као и институције Парламента као највишег законодавног представничког тела свих грађана.
„Па бар би посланици Европског парламента, чије су партије кроз иглене уши прешле праг за улазак у европарламент, требало да се и сами охрабре и инспиришу таквим иницијативама“, наводи Јоксимовић.

То ће, оцењује она, само учинити добро грађанима и њиховим нијансираним интересима, истичући да је јачање демократија тема свих тема одговорних политичара према грађанима и Србије и свих европских земаља.
„То су европске вредности плурализма на делу“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг