Јоксимовић и делегација ЕП о циљевима међупартијског дијалога

12. децембар 2019. | Београд

Јоксимовић и делегација ЕП о циљевима међупартијског дијалога

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са делегацијом Европског парламента, коју су предводили известилац за Србију Владимир Билчик и председница Одбора за стабилизацију и придруживање ЕП Тања Фајон, у пратњи амбасадора ЕУ у Србији Сема Фабриција.

Јоксимовић је нагласила важност недавног отварања поглавља 4 - слободa кретања капитала, у приступним преговорима Србије са ЕУ, чиме је несумњиво потврђено да Србија спроводи реформе у свим важним областима преговора. Негде је примећено дубље и брже, негде спорије спровођење реформи, али одређени напредак постоји како у економији, тако и у области владавине права.

У том контексту, Јоксимовић је подвукла да чињеницу, да се у протеклих месец дана већ трећи посредовани састанак о изборним условима, управо онако како је планирано и спроводи, што јасно показује да владајућа странка и Влада показују политичку вољу и транспарентан и отворен приступ унапређењу изборних услова, чиме доприносимо укупном унапређењу владавине права.

Јоксимовић се осврнула на неконструктивно постављање дела ванпарламентарне опозиције, која показује да суштински није заинтересована за дијалог као форму политичке дебате. Они представници опозиције који сматрају да је прихватљиво износити критике и увреде на рачун демократије у Србији и против Владе у Европском парламенту, на позив једне групације европских политичких партија, а истовремено не желе да учествују у дијалогу посредованом од стране ЕУ у српском парламенту, показују да је реч о неискреним мотивима и помањкању стварних аргумената, закључила је министар.

Министар Јоксимовић је констатовала да је Међуресорна радна група Владе Србије за испуњавање препорука ОДИХР - а донела конкретне закључке који се односе на побољшање изборних услова, што пре свега радимо, не због ЕУ, већ као одговорна странка и Влада према грађанима Србије.

Чланови делегације ЕП, Фајон и Билчик, сложили су се да је отварање поглавља 4 био важан сигнал за Србију, као и читав регион, у погледу опстанка политике проширења. Нагласили су да су они искрени пријатељи политике проширења ЕУ, и да ће и у будућности заговарати активнији приступ ЕУ и ЕК у том правцу.

У погледу дијалога власти и опозиције о унапређењу изборних услова, оценили су да је добро што се планирана динамика састанака одржава, и поновили да сматрају да је легитимно место за овакав дијалог Парламент Србије. Изразили су очекивање да ће и остатак препорука ОДИХР-а бити испуњен и благовремено, пре одржавања избора, и имплементиран, чиме би се унапредио укупан политички и демократски оквир изборног процеса.

Извор: Танјуг