Ј. Јоксимовић: Србија већ преговара по стриктнијој методологији

10. децембар 2019. | Брисел

Ј. Јоксимовић: Србија већ преговара по стриктнијој методологији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да Србија пажљиво прати разговоре унутар ЕУ о промени методологије приступања и да ће се по потреби адаптирати.

„Немамо ништа против ако ЕУ има нове идеје које би побољшале квалитет процеса приступања. Али било би чудно и не до краја фер да се правила игре мењају током игре“, каже Јоксимовић.

Министар Јоксимовић је након Међувладине конференције у Бриселу оценила да је Србија једина земља која је почела да преговара о чланству по „стриктној методологији“ која се односи на отварање приступних преговора поглављима из области владавине права и Поглавља 35, праћење имплементације бриселског споразума. Она је нагласила да је почетак преговора Србије отварањем поглавља 23 и 24 већ била „прва ревизија методологије“ приступања.

„Тешко да услови могу да буду много тежи од оних под којима Србија сада преговара. Ми се не жалимо, са пажњом пратимо и адаптираћемо се. Лично мислим да нова методологија не може да буде примењена на земље које су већ дубоко у процесу приступања“, каже Јоксимовић.

Министар Јоксимовић подсетила је да су поглавља 23 и 24, заједно са Поглављем 35, фундаментална поглавља која, уколико земља не оствари напредак, могу зауставити сва остала поглавља у приступном процесу. „То што смо отворили Поглавље 4 значи да има напретка у областима из поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права“, каже Јоксимовић. Она оцењује да је могло и „више да се уради“ на том пољу, али и да је, са друге стране, могло да се са Србијом „отвори више поглавља“.

„Постоје критике када је реч о динамици реформе у области владавине права. У питању су тешке реформе које се тичу уставног оквира земље. Важно је да политичка воља постоји и ми ћемо наставити посао“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг
Видео: European Audiovisual Service