Ј. Јоксимовић: Отварање поглавља доказ да Србија спроводи реформе

10. децембар 2019. | Брисел

Ј. Јоксимовић: Отварање поглавља доказ да Србија спроводи реформе

Поглавље четири, које је Србија вечерас отворила у преговорима о приступању ЕУ, није само сигнал региону или начин да се покаже да је политика проширења ЕУ и даље жива, већ је и показатељ да Србија спроводи реформе, изјавила је вечерас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовић је на конференцији за новинаре после отварања Поглавља 4, везаног за слободно кретање капитала, изјавила да је овај дан важан за европски пут Србије.

„Отворили смо осамнаесто поглавље у нашим приступним преговорима. Осамнаест од 35 значи да смо више од пола отворили вечерас. Није то циљ сам по себи, важно је затварање поглавља, важно је постићи све оне стандарде које смо обећали грађанима и које смо наравно задали и себи као циљ“, казала је Јоксимовић.

Она је додала и да ова половина пређеног пута има свој значај и да свакако показује да Србија не стоји у месту, као и да, без обзира на општу атмосферу, која није у последње време била наклоњена политици проширења, та политика ипак опстаје.

„Имала је, наравно, својих успона и падова, али ево и овим отварањем поглавља, показујемо да је политика проширења жива“, казала је Јоксимовић.

Отварање новог поглавља доказује, како је истакла, да Србија спроводи реформе.

„Да ли могу да буду брже, могу, посебно у неким областима, и трудићемо се у будућем периоду да убрзамо тај процес, али ово поглавље доказује да је Србија поред успешних економских реформи, остварила и одређени напредак у области владавине права“, указала је Јоксимовић.

Јоксимовић је нагласила да лично мисли да је на основу онога што је Србија урадила у области владавине права могло да буде отворено и више поглавља, али је подсетила да је Србија позната као кандидат и приступајућа земља која се не жали и која не тражи никакве уступке, већ само фер и поштен приступ и тако ће бити и убудуће.

„Обезбедили смо до сада финансијску и макроекономску стабилност земље, а отварање Поглавља 4 допринеће даљем обезбеђивању сигурнијег, стабилнијег и ефикаснијег финансијског и платно-билансног система Србије“, казала је.

Даљим усклађивањем са стандардима ЕУ у области банкарства, у области тржишта капитала некретнина, инвестиционих и платних услуга биће обезбеђена дугорочна правна и финансијска сигурност, која је, како је нагласила, у интересу свих финансијских институција, али пре свега у интересу грађана и потенцијалних нових инвеститора.

Јоксимовић је рекла да је важно да Србија привлачи највећи број директних страних инвестиција у региону, а отварањем овог поглавља додатно унапређује ниво правне сигурности за грађане и инвеститоре.

„Што се тиче овог поглавља, мислим да су све ове реформе које смо као влада предузели, економске реформе које су биле и непопуларне и тешке за наше грађане, почеле да дају ефекте и довеле до тога да је ове године први пут забележен проценат незапослености испод 10 одсто. Мислим да су то ствари које наши грађани препознају, а наравно и Европска унија“, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да Србија подржава све друге са западног Балкана који имају европске аспирације и да посвећује велику пажњу регионалној стабилности и побољшању односа и подизању поверења у региону.

Како је истакла, Србија управо зато очекује да ће нови сазив Европске комисије на челу са Урсулом фон дер Лајен и комесаром за проширење Оливером Вархејијем наставити кредибилну политику проширења.

Јоксимовић је поводом краја финског председавања ЕУ казала да ни тој земљи сигурно није било лако јер је, као и Србија, имала више амбиција, али да и ово ново отворено поглавље показује да резултат ипак постоји.

Српски министар је рекла и да Србија очекује и да ће нови сазив ЕК дати нови замајац за јачање ЕУ и њене политике проширења.

Она је подсетила и да Хрватска, која познаје земље региона и залаже се за политику проширења, 1. јануара преузима председавање ЕУ, и да у складу са свим тим околностима очекује да ће наредна година бити и боља од ове за све оне земље које имају аспирације ка чланству у Унији.

Извор: Танјуг
Видео: European Audiovisual Service