Јоксимовић и Фалкони: Француска заинтересована за коментаре Србије

19. новембар 2019. | Београд

Јоксимовић и Фалкони: Француска заинтересована за коментаре Србије

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и амбасадор Француске Жан Луј Фалкони разговарали су о будућности политике проширења, погледима Париза на политику проширења, актуелним размишљањима о правцима могућих реформи у ЕУ и њених заједничких политика, као и о односима у региону, билатералним односима, и приступном процесу Србије.

У отвореном и садржајном разговору министар Јоксимовић је захвалила на иницијативи амбасадора да додатно представи позиције Француске у погледу тзв. „нон пејпер“ о евентуалним изменама методологије, а који је изазвао велику пажњу домаће јавности, али отворио простор за различите интерпретације и недоумице. Посебно се захвалила амбасадору Фалконију на ажурности и тренутку, да баш када траје министарски састанак ЕУ у Бриселу, и ми добијемо прилику да сазнамо више о појединостима замисли и идеја које су предочене државама чланицама ЕУ у „нон пејперу". То показује да Француска вреднује и уважава мишљење и став Београда, и да су отворени да чују и наше коментаре, идеје, сугестије и недоумице, посебно у погледу чињенице да је Србија приступајућа земља која има дефинисан преговарачки оквир, са специфичном и никада осим на Србији примењеном стриктном методологијом преговора, а која се у извесној мери поклапа са некима од замисли презентованим у „нон пејперу".

Јоксимовић је нагласила да са разумевањем и стрпљењем активно заинтересовано посматрамо предлоге реформи ЕУ и политике проширења, али и да истовремено активно делујемо у погледу нашег приступног процеса и спровођења обавеза које смо преузели. Отуда је изразила очекивање да ће током финског председавања до краја године, државе чланице препознати резултате које смо постигли у области имплементације обавеза из поглавља 23 и 24, а који су значајни, и да ће Србија добити сагласност за отварање нових поглавља у приступном процесу.

Француски амбасадор је подвукао да је позиција Француске јасна у погледу крајњег циља приступног процеса – а то је пуноправно чланство за кандидате који спроведу све неопходне реформе. Детаљније је представио замисли садржане у „нон пејперу", али и нагласио да ће оне свакако бити темељено дискутоване међу свим државама чланицама, јер да би заживеле морају да буду усаглашене у оквиру ЕУ, нове ЕК и свих држава чланица. Нагласио је да Француска препознаје Србију као озбиљну приступајућу државу, која спроводи важне реформе у области владавине права и економије. Такође, нагласио је да је од изузетног значаја за Француску да чује ставове, виђења и искуства и предлоге и евентуалне недоумице Србије као одговорног кандидата који је дубоко у процесу приступања, у погледу досадашњег начина и методологије вођења преговора, као и видљивих и конкретних користи процеса у овој фази преговора.

Министар Јоксимовић се захвалила амбасадору Фалконију на отворености и спремности да саслуша наше ставове чиме је показано да је Француска препознала Србију као земљу која остварује висок степен партнерског односа са ЕУ у бројним питањима од заједничког интереса и да, као и до сада, настављамо да будемо одговорно решени да наставимо процес евроинтегрисања.

Саговорници су се сложили да је билатерална сарадња две земље у сталном успону, посебно након важне посете председника Макрона Србији јула ове године. Привредна сарадња је изузетно интензивна, што сведочи и недавно успостављена Француска агенција за развој са циљем додатних импулса развоју привреде Србије и Француске.

Извор: Танјуг