Ј. Јоксимовић и Јелстад: Норвешка наставља развојну сарадњу са Србијом

07. новембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Јелстад: Норвешка наставља развојну сарадњу са Србијом

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Норвешке Јерном Јелстадом о европској интеграцији Србије, активностима у реформском процесу, ситуацији у региону, билатералним односима и другим темама.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на помоћи и подршци којoм Норвешка, иако није члан ЕУ, подржава европски пут Србије – посебно су важне у сегменту реформи. У том смислу, нагласила је значај оних које се тичу владавине права, државне управе, заштите животне средине, конкурентности, климатских промена, али и усклађивања стандарда и прописа. Она очекује да ће државе чланице ЕУ донети одлуку да до краја године отворимо нова преговарачка поглавља, чиме ће се на прави начин валоризовати резултати реформи.

Министар је навела да је Норвешка, oд 2008. године, определила више од 100 милиона евра бесповратних средстава за бројне пројекте и експертску и развојну помоћ. Она је превасходно усмерена ка унутрашњем развоју државе, одрживом процесу европске интеграције, као и за суочавање са бројним глобалним изазовима – како у периоду приступања, тако и када будемо део ЕУ. На тај начин се, према њеним речима, стварају услови да Србија – упоредо са напретком у европској интеграцији, постане држава која неће бити само прималац, већ и преносилац знања и искуства другима. Апострофирала је и будућу сарадњу у сегменту локалног и регионалног развоја са посебним акцентом на развој најсиромашнијих општина и, посебно, пограничних региона.

Србија је важан пријатељ и партнер Норвешке, нагласио је амбасадор Јелстад и потврдио да ће Осло наставити да подржава и помаже наш напредак и европски пут. Оценио је да резултати реформи имају позитивне ефекте и да би требало да буду динамичније, посебно у владавини права. Амбасадор је поздравио активан и конструктиван приступ Србије регионалној сарадњи и подсетио на пример регионалне нордијске сарадње и партнерства која је довела до снажне и развијене економске и културне сарадње држава нордијског региона.

Саговорници су оценили да су билатерални односи добри и пријатељски, али и да има могућности да се интензивирају.

Министар Јадранка Јоксимовић пожелела је амбасадору Јерну Јелстаду добродошлицу и много успеха током боравка у Србији.

Извор: Танјуг