Ј. Јоксимовић: Појачано интересовање САД за евроинтеграције региона

05. новембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Појачано интересовање САД за евроинтеграције региона

Интересовање једне велике и снажне силе као што су САД за евроинтеграције региона не мора да буде нужно лоше, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић додајући да Америка препознаје Србију као најзначајнију земљу у региону, без обзира што немамо аспирације да постанемо чланица НАТО-а.

Јоксимовић је за Танјуг, коментаришући појачано ангажовање САД у политици ЕУ, које се могло приметити и у изјави специјалног известиоца за Западни Балкан Метјуа Палмера да је одлагање почетка преговора Северне Македоније и Албаније са ЕУ историјска грешка и лоша порука за регион, казала да је приметно појачано ангажовање и реторика, али и присуство званичника САД у региону.

Сматра да то није неочекивано и да није нужно лоше, иако се могу чути различите интерпретације појединих питања која се тичу специфичности европског пута Србије.

„Али, када говоримо о региону, мислим да интересовање једне велике и још увек снажне супер силе као што су САД свакако не може да шкоди европским аспирацијама свих у региону, а посебно мислим да то има значаја за Северну Македонију и Албанију које имају и евроатлантску компоненту, односно чланство у НАТО-у као циљ”, казала је Јоксимовић.

Додаје да са друге стране Србија нема евроатлантских аспирација и да је наш процес европских интеграција пре свега у вези са пуноправним чланством у ЕУ.

„Међутим, свакако да САД несумњиво препознају Србију као најзначајнију земљу у региону у односу на величину, економију и све друге параметре и у том смислу свакако сматрам да ће имати утицаја ангажман САД по питању проширења ЕУ”, навела је министар.

Према њеним речима, у интересу је САД да политика проширења, односно да та политика, како каже, не исклизне из шина.

Наводећи да се може чути доста различитих интерпретација како ће политика проширења опстати, ако уопште опстане, Јоксимовић каже:

„Сигурна сам да ће опстати и мислим да ангажман САД показује ту једну снажну заинтересованост да политика проширења која би обухватила регион и оне земље које имају аспирације за пуноправно чланство, опстане”.

Када су у питању специфична питања која су у вези са европским путем Србије, Јоксимовић наводи да изјава Палмера у Приштини да Србија неће моћи да постане пуноправан члан ЕУ док не призна независност Косова није до краја тачно пренета.

„У Приштини је речено да Србија неће постати чланица ЕУ докле год не реши питање својих односа са такозваним Косовом”, истиче Јоксимовић.

Подсетила је да Србија преговара са ЕУ о чланству, да има јасан преговарачки оквир и да је у том преговарачком оквиру јасно наведено да је свеобухватни споразум о нормализацији односа између Београда и Приштине један од важнијих политичких услова за чланство у ЕУ.

„То за нас није ни непознато, ни ново, али садржина тог свеобухватног споразума би требало да произађе из дијалога Београда и Приштине, који је сада у потпуном прекиду и то не кривицом Београда, што сви знају“, казала је.

Како наводи и интерес Србије је нормализација односа Београда и Приштине, али без унапред утврђених решења, попут признања независности, већ компромисног договора који ће бити прихватљив за обе стране.

„Не бисмо ни ушли у разговоре да је унапред све утврђено и да се зна како мора да изгледа тај договор”, казала је министар.

Јоксимовић, након избора на самопроглашеном Косову и успостављања Владе, очекује појачано ангажовање ЕУ и свих других да се дијалог Београда и Приштине првенствено настави, а да се после тога разговара о другим темама.

Извор: Танјуг