Информације Актуелности

Јоксимовић и Фалкони : Крајњи циљ приступног процеса – пуноправно чланство

1. новембар 2019. | Београд

Јоксимовић и Фалкони : Крајњи циљ приступног процеса – пуноправно чланство

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и амбасадор Француске Жан Луј Фалкони разговарали су о будућности политике проширења, погледима Париза на политику проширења, актуелним размишљањима о правцима могућих реформи у ЕУ и њених заједничких политика, као и о односима у региону, билатералним односима, и приступном процесу Србије.

У отвореном и садржајном разговору министар Јоксимовић је захвалила на иницијативи амбасадора да оквирно представи позиције Француске у погледу ових тема, и нагласила да је Србија показала висок степен партнерског односа са ЕУ у бројним питањима од заједничког интереса и да, као и до сада, настављамо да будемо одговорно решени да наставимо процес евроинтегрисања. Подсетила је на важан документ који је Европска комисија донела у фебруару 2018 - Кредибилна стратегија проширења за Западни Балкан, у којој је Србија препозната као један од фаворита за чланство у ЕУ, и изразила очекивање да ће нови сазив Европске комисије на одговоран и поуздано партнерски начин наставити политику проширења онако како је стратегија и предвидела.

Јоксимовић је нагласила да са разумевањем и стрпљењем посматрамо још увек незваничне предлоге реформи ЕУ и политике проширења, али и да истовремено активно делујемо у погледу нашег приступног процеса и спровођења обавеза које смо преузели. Отуда је изразила очекивање да ће током финског председавања до краја године, државе чланице препознати резултате које смо постигли у области имплементације обавеза из поглавља 23 и 24, а који су значајни, и да ће Србија добити сагласност за отварање нових поглавља у приступном процесу.

Француски амбасадор је подвукао да је позиција Француске јасна у погледу крајњег циља приступног процеса – а то је пуноправно чланство за кандидате који спроведу све неопходне реформе. Представио је оквирне идеје у погледу могућих измена, али које свакако треба да се пре свега усагласе у оквиру ЕУ и свих држава чланица. Нагласио је да Француска препознаје Србију као озбиљну приступајућу државу, која спроводи важне реформе у области владавине права и економије. Такође, нагласио је да је од значаја за Француску да чује ставове, виђења и искуства Србије као одговорног кандидата који је дубоко у процесу приступања, у погледу досадашњег начина и методологије вођења преговора као и видљивих и конкретних користи процеса у овој фази преговора.

Саговорници су се сложили да је билатерална сарадња две земље у сталном успону, посебно након важне посете председника Макрона Србији јула ове године. Привредна сарадња је изузетно интензивна, што сведочи и недавно успостављена Француска агенција за развој са циљем додатних импулса развоју привреде Србије и Француске.

Извор: Танјуг