Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Нови прелаз доказ бриге о интересима грађана

11. октобар 2019. | Рабе

Ј. Јоксимовић: Нови прелаз доказ бриге о интересима грађана

Србија и Мађарска воде политику повезивања људи и економија и отварање новог прелаза Рабе - Кубекхаза, на тромеђи са Румунијом, омогућиће да се развија својеврсна „дипломатија људи“, поручила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовић је, на свечаном отварању прелаза, истакла да нема сумње да се то чини зато што Србија и Мађарска, пре свега, воде и спољну и националну политику у интересу грађана, односно политику локалног развоја.

„То је разлог и руководећа политика - дипломатија људи и дипломатија повезивања економија“, подвукла је Јоксимовић.

Она је истакла да су Србија и Мађарска показале колико значаја придају међусобном партнерству и сарадњи и изразила захвалност мађарском министру Петеру Сијарту, као и целој влади на челу са премијером Виктором Орбаном, због гласне и храбре подршке коју пружају политици проширења ЕУ, а посебно Србији као кандидату за чланство, некада чак и мимо устаљених токова.

„Толико пута сам била на отварању поглаваља у процесу преговора са ЕУ и једини министар који увек дође да личним присуством и позитивним и афирмативним порукама подржи Србију, то је Сијарто“, рекла је Јоксимовић и додала да то говори више од свега на који начин су две земље успеле да трансформишу односе у стратешко партнерство од којег користи имају грађани.

Министар је указала да је успостављање граничног прелаза Рабе - Кубекхаза финансирано из претприступних средстава ЕУ, из прекограничног програма сарадње Србије и Мађарске, чије локалне самоуправе су, како је рекла, интензивно радиле на том пројекту.

„Нема састанка који смо одржали Сијарто и ја, а да нисмо споменули ову тему“, додала је Јоксимовић.

Подсетила је да је раније требало дуго да се пешачи да се прође кроз тромеђу, где се више од 20 година сваког маја одржавају традиционални сусрети на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније, у оквиру регије Дунав-Криш-Мориш-Тиса и да је тада увек отваран привремени гранични прелаз, како би грађани могли да посете пријатеље и рођаке у суседним државама.

„Данас отварамо стални гранични прелаз, који ће довести до тога да наши грађани и земље заиста на убрзан начин остварују дипломатију људи. То је најважније, на чему ћемо и убудуће да радимо“, подвукла је Јоксимовић.

Додала је да се још неколико важних пројеката реализују са Мађарском, те позвала локалне самоуправе обе земље да интензивно раде на свим пројектима који су важни за повезивање људи, економско, социјално, културно и свако друго повезивање.

Изразила је задовољство што је на конкретан начин реализован не лак пројекат, захваљујући доброј вољи и политичким добрим намерама.

„Надам се да ће Мађарска наставити да подржава европске интеграције Србије, као и да ће комесар за проширење, ипак, доћи из те земље. То ће нама пуно значити“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг