Уз Мађара отворен пут у ЕУ

28. септембар 2019. | Београд

Уз Мађара отворен пут у ЕУ

Избор представника Мађарске за комесара за проширење ЕУ био би ветар у леђа европском путу Србије, без обзира на то да ли ће на ово место после „поправног испита“ доћи Ласло Трочањи или неки нови кандидат. Зато Београд будно прати шта ће бити бриселски расплет после прекјучерашње одлуке Одбора за правне послове ЕП да Трочањи није подобан због потенцијалног сукоба интереса.

Према речима министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић „одлуке Одбора за правна питања Европског парламента о одбијању мађарског кандидата Трочањија и румунског кандидата за транспорт Роване Плумб, за комесаре у будућој Европској комисији због сукоба интереса представљају апсолутни преседан у досадашњој пракси у Европској унији“.

- Иако не бих желела да се дубље упуштам у анализу одлука, чињеница је да постоје нејасноће у погледу даљих корака и процедура и да се очекује реакција председнице ЕК Урсуле фон дер Лејен. Неспорно је да Мађарска и Румунија не губе право да имају своје комесаре у будућој ЕК, без обзира на то да ли ће остати при номинованим кандидатима или предложити нове. Очекујем да оба ресора задрже ове државе, али видећемо како ће се развијати ситуација - каже Јоксимовић за „Новости“.

- Даља процедура биће спроведена на основу консултација фон дер Лејен са председником ЕП Давидом Сасолијем, а на основу тумачења пословника ЕП и политичких консултација између политичких групација у Европском парламенту.

Јоксимовић наводи да Србија као земља кандидат, очекује да новонастала ситуација ни на који начин не утиче на ресор проширења. Такође, очекујем да оба ресора задрже ове државе, али видећемо како ће се развијати ситуација.

Извор: Новости